Tradicionális mokoroval az Okavango-delta vizein

Mokoro túra Okavango-delta

Tradicionális mokoroval az Okavango-delta vizein

Fedezd fel a világ legnagyobb szárazföldi deltájának, az Okavangonak páratlanul gazdag és izgalmas élővilágát egy helyi kenu, “mokoro” fedélzetén.

Okavango-delta

Bivalycsorda az Okavango-delta vizein

Botswana, a drámai kontrasztok országa: Az ország közel 80%-át a Kalahári sivatag borítja, mégis ez az egyik legszínesebb afrikai ország, ahol szafarira indulhatunk. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Botswana területén fogsz találkozni valószínűleg a legkevesebb turistával útközben, máris alakul egy igencsak különleges szafari terve. Az éles kontrasztot a sivataggal szemben főként a világ legnagyobb szárazföldi deltája, az Okavango-delta szolgáltatja. Termékeny mocsaras vidéke az egyik legkülönlegesebb vidék, ahova csak ellátogathatsz egy afrikai szafari során. S hogy mi minden van még itt?

Botswana rendelkezik Afrika legnagyobb elefánt populációjával, itt található a legszínesebb választék afrikai emlősökből. A Kalahári sivatag a legváltozatosabb fajállománnyal rendelkezik, míg a Makgadikgadi és Nxai Pan Nemzeti Parkokban figyelhetjük meg Afrikai egyik legnagyobb zebra, bivaly és gazella vándorlását, mely a turistákat és a ragadozókat egyaránt a térségbe vonzza.

Botswana madarak

Az 593 színes és különleges madárfaj egyike…

Botswana a madár-lesre indulók paradicsoma is egyben: 593 különböző madárfajt (!) kaphatsz lencsevégre egy szafari során. Afrika ragadozói is mind képviseltetik magukat a nagymacskáktól a krokodilokon keresztül egészen a hiénáig és a vadkutyáig. A busman törzsek megfigyelése természetes környezetükben garantáltan felejthetetlen élményt kínál, míg a törzsi ösvények mentén elhelyezkedő régi település romjai tovább színesítik a szafari kalandjait, melyeket izgalmas gyalogtúrák keretében fedezhesz fel. Botswana egy UNESCO Világörökség nevezetességgel is rendelkezik, ez a Tsodilo Hills és vidéke, ahol kb. 3.500 sziklarajz található.

A “mokoro” egy tradicionális kenu, melyet egyetlen nagy darab ébenfa vagy kolbászfa törzsből vájnak ki Botswana őslakosai. A méretét és megmunkálását tekintve rögtön látszik a kenukon, hogy nem kis munka és kézügyesség kell kifaragásukhoz. S valóban, az ezt készítő őslakosok nagyrészt kézműves tehetségükből élnek meg manapság a turizmusnak köszönhetően.

Mokoro

Íme a Mokoro, a tradicionális botswanai kenu

A helyi BaYei népek még napjainkban is használják a mokorot vízi szállításra és közlekedésre  turisták szállításán felül, bár valószínűleg ez utóbbi többet hoz nekik a konyhára. A csónak kialakítása, a helyi bennszülött vezető és az Okavango-delta fantasztikus tája mind-mind garancia arra, hogy különleges kalandban lesz részünk. A csónak fekvése olyan, mint egy sportkocsié, kezünk szinte beleér a vízbe, ahogy haladunk szép lassan a delta hajszálerekhez hasonló csatornáin. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a nílusi vízilón kívül akár nílusi krokodillal is összefuthatunk, máris izgalmasabb lesz a kaland! 🙂

Persze vezetőnk, a “poler” úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét, így pontosan tisztában van azzal, hogy merre kell és lehet menni, hogy a lehető legtöbb állattal találkozzunk az elsődleges szempontot, a biztonságot szem előtt tartva.

mokoro_botswana

A “poler”, bennszülött kalauzunk a mokoro túra során

A kenuzás amolyan helyi tempóban történik, hiszen a “poler” egy hosszú bottal hajtja, löki a kenut, így az őrült tempó felejtős, de ki is akarna rohanni egy ilyen izgalmas vízi szafari során? Ráadásul ez természetbarát megoldás is, hiszen a vízi világ lakóit így nem háborgatja a turista, és így esik  a legkevesebb kár az ökoszisztémában, Botswana területén ez pedig mindig is kiemelt szempontnak számított.

Neked melyik a kedvenc afrikai nagyvadad? 

 

Hozzászólás