Myanmar (Burma): délutáni tea egy templom teraszán Bagan környékén

Délkutáni tea, Bagan, Myanmar (Burma)

Délutáni tea egy templom teraszán, Bagan, Myanmar (Burma)

Bagan az egykori Burma, Myanmar egyik legkülönlegesebb ókori városa, melyet az ezer templom városának is szoktak nevezni. Ez nem teljesen igaz, mondhatni hamis, mivel ezen a vidéken, becslések szerint a 9. század után, amikor a város történelme kezdődött, több mint 10.000 templomot, pagodát és kolostort építettek, melyek közül több mint 2.000 még a mai napig is áll.

Bagan, az ezer templom vidéke

Bagan, az ezer templom vidéke

A mintegy 100 km2 terület nemcsak Myanmar, de Ázsia egyik látnivalókkal legsűrűbben ellátott nevezetessége. Azért az nem mindennapi látvány, ahogy körbenézel, és ameddig csak ellátsz, mindenfelé csak buddhista templom áll! Ezek között vannak egyszerűbbek és díszesebbek, van olyan, amely kisebb kunyhó méretű, de akad több emelet magas is. Számos izgalmas ötletem van Bagan örökségének felfedezésére, mehetsz például hőlégballon túrára, ellátogathatsz áldásért a helyi szerzetesekhez, vacsorázhatsz egy díszes, kivilágított templom tövében, elhajózhatsz az egyik legkülönlegesebb templomhoz, a Tantkyitaunghoz, részt vehetsz egy főzőtanfolyamon egy helyi lakos házában, reggelizhetsz e vidéken a napfelkelte társaságában, kipróbálhatod a helyi lovaskocsit, csak hogy néhányat meg is említsek a lehetőségek közül.

Én most Bagan felfedezésének egy olyan módját választottam, egy olyan élményt, ami az ázsiai kultúra szerves része, és a turistahordák elkerülésével élvezheted: a vidék megfigyelése egy félreeső templom teraszáról, egy finom tea és helyi kis ízelítő falatkák kíséretében.

Íme a járgányunk

Íme, a járgányunk

Hogy megadjuk a módját, és átérezzük a helyiek viszonyait,  e program keretében pattanjunk fel egy jellegzetes kis burmai szekérre, és vágjunk neki az útnak. Az a jó, hogy az út során maximum néhány bóklászó kecskével fogunk találkozni turistahordák helyett – itt aztán nem sok minden fogja megzavarni a nyugalmunkat. A zötykölődés közben megtudhatunk ezt-azt, mindenféle érdekességet a helyiek életéről is kísérőnktől, ami mindig jól jön egy távoli országban, hiszen éppen ezért utazunk el ilyen messzire, hogy megismerjük az adott ország kulisszatitkait is, ne csak a turista kirakatát. A hátsó utakon úgy 1 km után megérkezünk egy valóban félreeső templomhoz; nagyon izgalmas az egész!

Bagan teadélután

És az ellátmány a délutáni teára

A bozótban csendesen meghúzódó templom kiváló helyszín lesz egy kis nyugodt ücsörgésre, elmélkedésre, gyönyörködhetsz a festői naplementében, ahogy az ezer templom vidékén kecsesen alábukik a nap a horizonton. És közben stílusosan, egyszerűen, de elegánsan meg van terítve a teraszon, friss helyi gyümölcsök, kis ízletes falatkák, és persze az ázsiai kultúra szerves részét képező friss tea – így kell ezt, kérem, csinálni!

Egészségetekre!
Nektek melyik a kedvenc teátok?

One response to “Myanmar (Burma): délutáni tea egy templom teraszán Bagan környékén

  1. Én nagy teás vagyok. Szerencsére Magyarországon több helyen is beszerezhető minőségi alapanyag. Egyik kedvencem a ginseng.
    A teázásnak van egy nagyszerű hatása: egy kicsit megnyugtat ebben a stresszes, rohanó világban. 🙂
    Egyszer szivesen barangolnék tea földeken, izlelgetve a különböző aromájú nedűket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s