Star Wars Túra, Tunézia

Lars kunyhója, Tozeur

Lars kunyhója Tozeur közelében, az egyik legismertebb helyszín

A Star Wars izgalmas helyszíneinek bejárása Tunézia szerte, ahol egyes helyeken még eredeti, filmbéli díszletekkel is találkozhatsz.

Nagy Tunézia rajongó vagyok, mondtam már? 14 év évvel ezelőtt ott csöppentem bele a turizmus szakmába, mely azóta szenvedélyemmé vált, így ez a cikk különösen közel áll hozzám. 🙂 Vágjunk akkor bele! Minden ország, ahol valamely híres filmet vagy olyan filmeposzt forgattak, mint a Star Wars, igyekszik ezt az adottságot maximálisan kiaknázni, nincs ez másképp Tunézia esetében sem. Sőt, az arab kereskedői vénának köszönhetően Tunézia filmes helyszíneit különösképp jól marketingelik, alig várják az emberek, akik, mondjuk, egy sivatagi túrára indulnak, hogy láthassák ezeket. Az egyes helyszínek közelében természetesen mindennek köze van a filmhez, az utolsó kősziklának is, minden arról szól, mindenki vendégül látta a főhősöket (de legalábbis kezet rázott velük), a környék tele van eredeti (?) filmes ereklyékkel. De kit is érdekel az eredetiség, amikor Lars bácsi kunyhójába is bemehetünk akár, vagy meglátogathatjuk Mos Espa városának maradványait, sőt, még szobát is kivehetünk az egyik mai barlanghotelben Matmatán, ahol anno a főhősök otthona volt, nem igaz?

Tunézia déli részére kell ellátogatnunk a helyszínekér:, jobbról balra haladva ezek Djerba szigetétől indulnak és egészen Tozeur sivataggal határos területéig terjednek. Az egyes helyszínekben az a jó, hogy ha már odamegyünk, számos egyéb látnivaló is vár minket, és nem csak 1-1 filmes jelenet kellékei, bár tudom, az igazi rajongók akár ezekért is képesek lennének odáig menni, nem igaz? 🙂

Toshi Station

Toshi Station, Tatooine bolygó

Szóval Djerba szigetén kezdünk, ami valójában egy félsziget, hiszen a rómaiak építettek egy kőutat anno, mely a szigetet a szárazfölddel kötötte össze. Egész évben kellemes klímájú, remek hangulatú kis (fél)sziget Djerba, ahol 2 különböző filmes helyszín van: a filmben Obi-Wan Kenobi házaként funkcionáló épület manapság egy halász sufnijaként szolgál, míg Sidi Jemout templom anno Toshi Station szerepét töltötte be a filmben a Tatooine bolygón. Djerba (fél)szigetről visszatérve Medenine és Tataouine városába érdemes ellátogatni, igen, ez utóbbiról kapta a Tatooine bolygó a nevét, de nagyjából magának a városnak ennyi köze van a filmhez.

Medenine

Így fest a ghorfa Medenine városában, mely Anakin otthonaként is szolgált

Egyes jeleneteket a közeli hegyekben, völgyekben és holdbéli tájakon forgattak, illetve a Tataouine közelében található a Ksar Ouled Soltane, mely az Epizód I-ben jelenik meg néha, ez a rabszolgák negyedeinek bemutatásakor kapott szerepet. Ez egy korabeli jellegzetes magtároló egyébként, úgynevezett ghorfa, ehhez hasonló található Medenine városában is, melyet Anakin Skywalker otthonaként is használtak több jelenetben is.

Továbbhaladva a sivatagos területek felé a következő állomásunk Matmata, mely a földbe vésett házairól híres elsősorban, itt akár Luke Skywalker filmbéli otthonában is aludhatsz mind a mai napig. Ezek a földbe vésett otthonok a trogloditák helyi nyelven, egyes házakat akár a 8-10 méter mélységbe vájtak a sziklába, földbe, ami télen-nyáron kellemes hőérzetet biztosít.

lars homestead matmata

A filmbéli otthon, ahol akár egy Star Wars ihlette menüt is megkóstolhatsz

A mai Sidi Driss Hotel szerepelt anno a filmben, itt több eredeti ereklyével is találkozhatsz, melyek a hotelt és környékét díszítik. Izgalmas ugyanannál az asztalnál ülni, ahol a filmben az egész család evett, vannak itt emlékezetes képek a filmből, de egy Star Wars ihlette menüt is végigehetsz akár. Matmatát elhagyva haladunk tovább az ország belseje felé, itt a sziklás táj szép lassan átmegy kopár sík terepbe, ahol a sivatagos területek egyre nagyobbak lesznek, itt már a Szahara közelsége nagyon érezhető, aztán egyszer csak elérünk a sivatag kapujába, Douz városába.

Hotel Le Saharien Douz

Hotel Le Saharien, Douz

Itt mindenképp érdemes eltölteni minimum egy éjszakát egy oázis hotelben, remek kis kaland lesz, mielőtt továbbmennél Tozeurbe. Maga a szálloda is szerintem kellemes élmény, de Douz oázisai a szomszédos Szaharával számtalan izgalmas kalandot tartogatnak, a klasszikus tevegeléstől kezdve egészen a hőlégballon túráig, nem beszélve a Nemzetközi Szahara fesztiválról, melyet minden évben év vége felé tartanak: na ez aztán az igazi beduin kaland, ha teheted, időzítsd erre a látogatásod! Douz városát elhagyva következik majd a nagy kiszáradt sóstó, kb. 30 km távolságra Tozeur városától, itt a sóstó környékén vannak még híres filmbéli helyszínek, mint Luke filmes kunyhója, melyet az első 3 rész leforgatása után lebontottak, viszont annyira jó helyszínnek bizonyult, hogy a Klónok támadása és a Sithek bosszúja részekre újból felépítették.

lars homestead tozeur

Kunyhó a semmi közepén a Chott El Jerid közelében

A bungalow egyébként az 5.000 km2 alapterületű sóstó (Chott El Jerid), illetve a semmi közepén áll, melyet napfelkeltekor érdemes meglátogatni, de a tiszta, csillagos ég alatt is remek hangulata van. És ha már erre jársz, akkor mindenképp érdemes terepjáróval menni, amit a közeli dűnéken meg lehet kicsit csapatni. 🙂

Star Wars helyszínek, Mos Espa, Tunézia

Mos Espa városa

A Chott El Jerid és Chott El Gharsa között található Mos Espa városa is, melyet a semmiből építettek fel, és áll a mai napig: na ez aztán nem tipikus stúdió látogatás lesz! Mos Espa kapui, a futamok helyszínei, a piactér, a város utcái mind-mind felfedezésre várnak, kiváló példája ez annak az elgondolásnak, hogy egy ilyen híres filmeposz helyszínét őrizzük meg, tartsuk meg jó állapotban, és hozzuk ki belőle a maximumot mindenki nagy örömére (nem csak Star Wars rajongóknak fog ez tetszeni)!

Star Wars kanyon

A Star Wars kanyon Tozeur közelében

Még egy helyszínt említenék meg mindenképp Tozeur közelében, ez pedig a várostól 23 km távolságra, észak-keletre található Sidi Bouhel, ismertebb nevén egyszerűen csak Star Wars kanyon. Ez olyan nagyon népszerű helyszín, hogy szerepelt egy Indiana Jones epizódban is, illetve Az angol beteg című filmben is. A helyszínek bejárása után pedig ne felejtsétek el felfedezni Tozeur városát, mely az Ezeregyéjszaka meséire emlékeztető utcáival igazi, hamisítatlan tunéziai hangulatban fog részesíteni, nekem az egyik kedvenc tunéziai városom!

Az erő legyen Veled! 😉

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s