Barlangászás Puerto Rico legszebb földalatti birodalmában

Cseppkövek Camuy barlang

Cseppkövek a fantasztikus Camuy barlang területén

Kimerítő kalandok, nyakig vizesen-sárosan csatangolni a föld alatt pókok, denevérek és egyéb megkövesedett rémek között, mindezt hajnali 05:45-ös találkozóval egybekötve… Mi??? Hogy mindezt önszántunkból, a nyaralás alatt???

A barlangászás előtt érdemes kihagyni az esti bulit, hogy egy jót aludhass. Ha hajnalban még nem csúszik le egy falat sem, akkor az utolsó megállónál a barlangászás előtt mindenképp vegyél legalább pár péksüteményt, hogy legyen energiád és komfortosan érezd magad. Szerezzél be kényelmes ruházatot, jól kitaposott cipőt húzzál (ne most akard betörni az új csukát), és véletlenül se vegyél fel farmert, bármilyen kényelmes is a szakadt gatyád, ez lehet az egyik legnagyobb szarvashiba, amit elkövethetsz egy barlangászás során. Kényelmes, természetes anyagú, jól bejáratott ruházatba öltözzél, de olyan legyen, amit nem sajnálsz, hiszen nem csak Téged tesz próbára a Camuy barlangrendszer, de a felszerelést is. Kell is ez a maximális komfort, hiszen hamar bármilyen komfortérzettől meglehetősen távol leszel a barlangászás során, így legalább ezen ne múljon a feeling. 🙂

A Rio Camuy Cave Park az esőerdő közepén

A Rio Camuy Cave Park az esőerdő közepén

A helyszín a Puerto Rico fővárosától (San Juan) alig 80 km távolságra található Camuy barlangrendszer lesz, mely az ország legszebbjei közé tartozik a szakértők és laikusok szerint. A sűrű esőerdő kellős közepén található a Rio Camuy Cave Park, itt fogjuk meghódítani az Angeles Cave barlangot.

A barlangot egyébként fel lehet fedezni a barlang vonattal is, és természetesen az is fantasztikus élmény, ennek ellenére mi maradunk most az extrémebb verziónál. Mivel ez a kaland valóban teljes odafigyelést, elővigyázatosságot igényel, így útközben megállunk, hogy gyakorolhassuk a kötélen való leereszkedést. Miért van erre szükség?

Camuy barlang, ereszkedés

Úton a 75 m mély katlan felé

Először akkor döbbenünk rá, hogy valójában mire is vállalkoztunk, amikor a kötélpályán átcsúszunk a barlang felett, hogy madártávlatából megcsodáljuk a föld alatti úti célunkat. 75 m magasságból ( 25 emelet!) fogunk leereszkedni kötelünkön a barlang szájába, hogy aztán elnyeljen minket a misztikus üreg, nem tudva, hogy mikor és hogy fogunk majd a felszínre bukkanni ismét… Egy pillanatra -vagy többre is- garantáltan megáll szívverésünk és megremeg a lábunk, de nyugi, ez teljesen természetes!

Amikor teljes menetfelszerelésben -lámpás védősapka, mentőmellény, kényelmes ruházat- leérünk a katlan mélyére, elkezdjük bebarangolni a föld alatti világot, egy olyan barlangrendszert, ahol sosem tudjuk, mi vár ránk a következő forduló után. Ősrégi, akár millió éves sztalagmitok (álló cseppkő) és sztalaktitok (függő cseppkő), sejtelmes, kristálytiszta vizű medencék és egyéb geológia csodák szegélyezik föld alatti felfedezőutunkat.Vannak itt pókok, denevérek, skorpiók és rákok élő-állatnak, valamint megkövesedett ősmaradványok – igazi Indiana Jones filmbe illő “táj” ez.

Body rafting Camuy barlang

Body rafting Camuy barlang

Óriás élmény, amikor a barlangon áthaladó folyón kipróbáljuk a raftingot, de nem ám csónakkal, ez a body rafting nevű kaland,amikor felfekszel a folyó vízére, és csak hagyod, hogy sodorjon utadra. Az összes fény a sapkád lámpájáról érkező forrás, az összes zaj a patak halk csordogálása… És ilyenkor aztán tényleg azt mondod már megint, hogy ez aztán minden kínt megért, és amint kiértél a fényre, még ki sem tudod nyitni teljesen a szemeidet, máris azon töröd a fejed, hogy még egy kört menni kéne… 😀

Te milyen barlangokban jártál már?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s