Bálnales az Azori-szigetek körül

 

Az Azori-szigetek színes növényzete

Az Azori-szigetek páratlanul színes növényzete

Van az Atlanti-óceán kellős közepén egy 9 szigetből álló kis csoport, Lisszabon és USA között harmadúton, ahol a természetet még érintetlen, romlatlan valójában fedezhetjük fel: csoda, hogy a bálnák is annyira imádják e térséget, hogy egész évben megtalálhatóak itt?

Bálnales a világ számos országában elérhető, s legyen szó akár Argentína, Hawaii, Új-Zéland, Kanada vagy épp Mexikó pompás vizeiről, egy ilyen kaland mindig óriási élményt nyújt a Világutazók számára. Az Azori-szigetek varázsát elsőre talán éppen nem-ismertsége adja. Olyan misztikus az egész: oké, hallottunk már róla, de mi van ott, vagy hol is van pontosan, meg minek is odamenni? Nos, az egyik nyomós ok éppen a bálnales lehet, de, persze, nem egy olyan 1-2 órás kalandra gondolok itt most, mint a többi helyen – itt akár több napos bálnales túrákat is szerveznek, így az állatok szerelmesei kiélhetik magukat!  A természet szerelmeseként egyébként akkor sem fognak unatkozni, ha csak 1-1 rövidebb bálnalesre neveznek be, hiszen a 9 szigeten bőven akad látnivaló.

Azori-szigetek, búvárkodás

A bálnalesen felül a búvárkodás az egyik legnépszerűbb időtöltés

A bálnalesen felül íme néhány további lehetőség, ami ránk várhat egy Azori-szigetek utazás során: gyalogtúrák, hegy- és sziklamászás, golf, búvárkodás, geoturizmus, mountain bike túrák, egészség turizmus, canyoning,  madárles, szörf, horgászás, jachting és vitorlázás, siklóernyőzés, lovaglás – akkor hány napra is induljunk? Az fontos, hogy itt nincsenek modern plázák, gyárak, trendi strandok, ultramodern és menő tengerparti luxushotelek, itt nincs turistagyár, ide kifejezetten a rohanós, hétköznapi darálóból kiszabadulni menjünk, regenerálódni, hiszen az egész olyan, mint egy szanatórium: a helyiek életritmusa, a környezet, leginkább erre emlékeztet.

Graciosa szélmalom

Ilyenek Graciosa helyes kis szélmalmai

A szigetek közül érdemes többet is végigjárni, és felfedezni az adottság-béli különbségeiket: a legnépszerűbb turisztikai célpont San Miguel, Pico szigetén a világ legjobb úti ösvényei közül találunk néhányat, szokatlan növényzetén és sziklás tavain felül egy festői vulkánja is van,  Graciosa szigetén szélmalmok, meleg vizű források és part menti szigetecskék tarkítják a tájat. Adottságai miatt talán Santa Maria a legalkalmasabb a fürdőzésre, Corvo madárles és búvárparadicsom, de a többi szigetnek is megvan a sajátos, egyedi arca, hangulata. Mi Faial szigetéről indulunk a bálnalesre, választhatunk akár 5 vagy 9 éjszakás verziót is, mivel a túra az állatok útvonalához igazodik, így 2 ugyanolyan útra soha nem nevezhetünk be. Jól hangzik, ugye?

Bálna a háttérben Pico vulkánjával

Bálna a háttérben Pico vulkánjával

Amikor itt bálnalesre indul az ember, a számos bálnafaj mellett egyéb különleges fajokat is lencsevégre kaphat, úgy, mint a szélsebes nyársorrú halat, kardhalat, cserepes teknőst (lásd fenti kép), cápát és különféle tengeri madarakat, többek között vészmadarat és rózsás csért. Hajónk leggyakoribb kísérői pedig a szinte mindig vidám, játékos delfinek lesznek, akik örömükben néha akár több méterre is kiemelkednek a vízből, szinte már úsznak a levegőben. A bálnafajok közül meg kell említeni a kék bálnát, barázdás bálnát, hosszúszárnyú bálnát és a csukabálnát. Elsőre talán nem mutatnak e fajok óriási különbségeket, de nyugalom, hajóskapitányunknak köszönhetően mire véget ár túránk, már profi bálnaszakértőként térünk haza, és utána könnyedén felismerjük majd e fajokat.

Egy-egy jól sikerült nap után pedig lazuljunk egy kicsit, vegyük át a helyiek pihentető tempóját, üljünk ki a Nagy Kékség mellé egy pohár jó kis bor társaságában, és hagyjuk akkumulátorainkat töltődni…

Te melyik programot választanád a felsoroltak közül?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s