India: tigrisles a Ranthambore Nemzeti Park területén

Tigrisles

Tigrislesen a Ranthambore Nemzeti Parkban

A fenséges nagymacska nyomában India egyik legizgalmasabb nemzeti parkjában, a Rajasthan tartományban található Ranthambore Nemzeti Park területén.

Rajasthan kétségtelenül India egyik legizgalmasabb, legsokszínűbb tartománya, amely bővelkedik világhírű látnivalókban, izgalmakban, kalandokban. Itt található többek között Jaipur is, mely az Aranyháromszög egyik városa Delhi és Agra mellett, így erről most véletlen sem ejtek szót. Na, nem azért mert ne lenne csodás hely (nagyon is az), inkább abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a csapból is az India Aranyháromszög program folyik, mintha nem is létezne más hely Indiában. Természetesen ezek kiváló helyek, én inkább arra gondolok, hogy egy kis odafigyeléssel egy ilyen szokványos utat is fel lehet turbózni, olyan helyekkel kiegészíteni, ahova a turistahordák már nem nagyon jutnak el.

Tigrisek Ranthambore

Tigrisek hűsölnek természetes élőhelyükön

Az egyik ilyen hely lehet, amennyiben a természetes szerelmese vagy, a Ranthambore Nemzeti Park, mely Jaipur városától kb. 150 km távolságra található, itt lehet a legkönnyebben lencsevégre kapni természetes élőhelyén az indiai tigrist. A park egykor a királyi fenségek, a jaipuri maharadzsák játszótere, vadészterülete volt,  majd a függetlenedés után nemzeti parkká nyilvánították (1972). Ez is azon kevés helyek egyike, ahol a Project Tiger program működik. A programot Indira Ghandi indította el 1973-ban azzal a céllal, hogy India páratlan és színes ökoszisztémáit megóvják, ezáltal biztosítsák a világhírű bengáli tigrisek számára természetes élőhelyük megmaradását. Micsoda remek projekt, bár több ilyen lenne!

Sher Bagh Hotel

Hangulatkeltés a Sher Bagh Hotelben

Ha már tigrisnézőbe megyünk és a Ranthambore Nemzeti Park megismerése a cél, akkor érdemes egy autentikus helyi hotelt választani a tartózkodás idejére. Nekem személyes kedvencem erre a Sher Bagh *****dlx szálloda, mely igazi sátras megoldásával valódi indiai hangulatot teremt. A hotel annyira jó, hogy egy külön posztot is megér, így itt csak néhány információt osztok meg erről. A hotel, melynek tulajdonosai a kezdetektől fogva aktívan részt vettek a tigris projekt megvalósításában, egykoron királyi fenségek és egyéb fontos emberek kedvenc helye volt, hangulatában igazi 1900-as évekbeli feelinget áraszt. Egyszerre szolid, elegáns, diszkrét – amennyiben a modern, boutique stílusú hoteleket kedveled, semmiképp NE ezt válaszd! A hotelben összesen 12 luxus sátorból található, s területén egy igényes SPA garantálja, hogy a fárasztó nap után tested-lelked újjászülessen. Az egyik leghangulatosabb rész a tábortűz és környezete, ahol közel és régmúlt izgalmas történeteit hallgathatjuk meg.

A Ranthambore Nemzeti Park területén manapság 20 tigris él, ami nem tűnik túl soknak, ám ha ehhez hozzávesszük, hogy alig 400 km2 területen garázdálkodhatnak e példányok, úgy már relatív koncentrálnak tűnik a terület. 2 napot mindenképp maradjunk itt minimum, úgy szinte biztos, hogy belebotlunk majd a híres bengáliba.

Tigris a Radzs Bagh romjainál

Tigris a Radzs Bagh romjainál

A botlás, persze, igazából nem botlás, hiszen a tapasztalt vezetőnk azért tudja, hogy merre induljunk célirányosan, hogy fürdőzés közben, a bozótban bóklászva, vagy épp a Radzs Bagh palota romjainál megpillantsuk egy tigrist. Egy szafari során itt további szépséges állatokat is lencsevégre kaphatunk, mint pl. számbárszarvast, pettyes szarvast, sakált és csíkos hiénát, de rábukkanhatunk medvére, kobrára és még alkalmanként párducra is.

A parkban a 2 nap rohanva eltelik – akár többet is eltölthetünk gond nélkül, tartalmasan. Mindenképp érdemes korán kelni, hogy a festői napfelkeltét elkapjuk, és akkor már a naplementét se hagyjuk ki. Több túrát is ezekre az időpontokra szerveznek, nem véletlenül.

Ranthambore fort

A Ranthambore erőd

A park területén, mely a közepén található romos erdőről kapta a nevét, még érdemes megnézni a Ranthambore erődöt, ahonnan fantasztikus panoráma tárul elénk az egész tájra, ezenfelül pedig három festői tavat is meglátogathatunk: a Padam, ahova az állatok szürkületkor inni járnak, a Radzs Bagh mocsár, ahol inkább őzekre bukkanhatunk, valamint a Malik, ahol akár indiai mocsári krokodilt is láthatunk. Izgalmassssssss…
Te mire lennél leginkább kíváncsi Indiában?

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s