Szarvasgomba-vadászat és aukció Alba, Észak-Olaszország

Szarvasgomba-vadászat, Alba

Jelentkező mindig akad egy kis szarvasgomba kóstolóra…

Tavaly tartották a 83-ik éves fehér szarvasbomba-vadászatot, vásárt, aukciót és fesztivált Alba városában… Apropó, hol is van az pontosan?

Alba, katedrális

Katedrális Albában

Alba hangulatos kis városa nagyjából Torino és Genova között található félúton, Cuneo tartományban. Csendes kisváros ez, kb. 30.000 lakójával, 13-14-15-ik századi látnivalóival. Önmagában csak ezért a városért és környékéért nem biztos, hogy célba vennénk Észak-Olaszország e tartományát, ám az biztos, hogy ha épp útba esne, akkor azért érdemes lenne megállni itt egy jót enni, lekísérni egy (2-3) pohár könnyed finom olasz borral, és a város látnivalóit bejárni. A legsármosabb vidéki olasz kisvárosok között is szokták emlegetni Albát, a “100 torony városát”, ahol többek között megcsodálhatjuk a 13. századi Palazzo Communale teret, a római San Lorenzo, a barokk St. John de Baptist, és a gótikus San Domenico katedrálisokat (ezek mindenképp megérnek egy misét), nem beszélve a hangulatos kis utcákról, családi üzletekről a piacokkal és vásárokkal, éttermekkel. A Ferrero cég főhadiszállása is Alba városában van, többek között erről híres még a város.

Szarvasgomba, Alba

A gombák közül a legértékesebb: a fehér szarvasgomba

De a leghíresebb Alba városa talán a szarvasgomba kínlatáról és az ehhez kapcsolódó eseményiről. A szőlő borította lenghei dombok között húzódik meg csendesen Alba – a környező erdők, mezők számtalan kincset rejtenek a kulináris élvezetek után kutatóknak. Mindenképp érdemes ősszel jönni a vidékre, hiszen ekkor ütik fel fejüket a vadgombák: találunk itt vargányát, rókagombát és egyéb ízletes fajtát, köztük az abszolút világsztárral, a fehér szarvasgombával.

Trifolau, a szarvasgomba vadász

Íme a Trifolau, a szarvasgomba vadász

A szarvasgombát speciálisan kiképzett kutya, a ‘Trifolau’ kaparja ki gazdájának, hogy aztán a helyi kereskedők standjaira kerüljön a “fehér gyémántként” is emlegetett ínyencség. A szarvasgombának öt fajtája van attól függően, hogy hol lelhető fel: tölgy, nyár, szomorúfűz, hárs vagy épp szőlő gyökerein él a nemes fajta, színe szerint lehet fehér, szürke és fekete. Mivel nagyon nehéz rátalálni a szarvasgombára, ez természetesen árában is megjelenik, a közeli éttermek séfjei alkalmanként csillagászati összegeket képesek fizetni a “gyémántért”. Ráadásul nem ritkán az is előfordul, hogy a szarvasgomba ára egy hét alatt megkétszereződik, éppen a nehéz elérhetősége miatt.

Tajarin, Alba

Ilyen a szarvasgombával ízesített vajas tészta, a tajarin

A szezonban, különösen a szarvasgomba-vadászat és akció idején már messziről érezni Alba utcáin a helyi specialitások illatát, ilyen pl. a fehér szarvasgombával ízesített vajas tészta, a tajarin, vagy a vargánya, melyet különleges rizottóval tálalnak errefelé. A vásárokon, piacon pedig olyan helyi különlegességeket is fellelhetünk, mint barolóban érlelt piemonti szalámi, mézes gesztenye, és olyan ízletes sajtokat, mint a bruz vagy a piemonti ricotta.

Piac, Alba, Olaszország

A legjobb portéka itt is természetesen a helyi piacon lelhető fel

És az egészben a legjobb, hogy mindezt a gasztronómia csodát nem egy hipermarketben szerezheted be, hanem igazi hagyományos, tradicionális olasz vidéki piacokon és vásárokon, amitől még finomabb lesz minden egyes falat. Itt egy kis kóstoló után azért vakarja az ember a fejét, hogy miből vegyen, miből hozzon, mert ha mindenből csak egy kicsit is venne, ami ízlik, sem elég hely, sem elég kövér bankkártya nem lenne a világon…

Apropó, miből hozzál: a fehér szarvasgomba mindig nyersen tálalandó, úgy kell ráreszelni az ételekre, befőzve, főzve elveszíti az ízét, így semmiképp ne hagyjátok, hogy rátok sózzanak ajándékba egy konzervet is, mert az kidobott pénz. 🙂

Te milyen szarvasgombás ételt kóstoltál már?

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s