Mongólia – vendégségben egy igazi mongol jurtában

Így fest egy pöpec mongol jurta

Így fest egy ‘pöpec’ mongol jurta

Egy igazi időutazás Mongólia nomád pusztáin – tölts el pár napot egy igazi mongol családnál, fedezd fel a Gorkhi Terelj Nemzeti Park legszebb vidékeit, Ulánbátor és környékének különleges látnivalóit.

Mongol ember

Élet a mongol sztyeppéken

Mongólia valóban igazi időutazást kínál az odalátogatók számára, s bár Ulánbátor, a főváros a nomád múlt és modern jelen érdekes keveréke, és az ország egyes részein megjelentek már a modern világ, a turizmus –itt még azért tömegturizmusról nem beszélhetünk szerencsére-, kisebb-nagyobb hozadékai (pl. ötcsillagos Terelj luxushotel Ulánbátor közelében), azért a nomád élet még mindig meghatározó jellemzője Mongólia egészének. Mi most a főváros, Ulánbátor, és a közelében található Gorkhi Terelj Nemzeti Park felé vesszük az irányt, itt ugyanis azonfelül, hogy számtalan kaland, látnivaló vár minket, még egy eredeti mongol jurta vendégszeretetét is élvezhetjük. Egy mongol családnál vendégeskedhetünk – ez azért fontos, mert a legtöbb helyen úgynevezett ’ger camp’ turistatáborban lehet kipróbálni a jurtát, ami természetesen nagy élmény, de mégsem lehet összehasonlítani azzal, amikor tényleg egy családnál vendégeskedünk, velük lakunk néhány napot, és részt veszünk a mindennapjaikban. Én, ha már elmegyek a világ e kietlen szegletébe, Mongólia pusztáiba, akkor a ’nomád lifestyle’ híve vagyok, és a luxushotelt meghagyom máskorra. 🙂 Te mit gondolsz?

Kempinski Hotel Khan Palace Ulánbátor

Kempinski Hotel Khan Palace Ulánbátor

Ulánbátor kiváló példája a már említett nomád és modern világ keveredésének, bár errefelé a modern még nem ugyanazt jelenti, mint a nyugati világban, itt ne egy modern metropoliszt képzelj el. Itthoni panelekre emlékeztető háztömbök, egy-egy modernebb negyed vagy épp ikonikus szálloda, mint a Kempinski Hotel Khan Palace ***** jellegzetes vitorla alakú épülete, melyek között meghúzódnak a történelmi kolostorok, terek, és szobrok – a kontraszt szembetűnő. Ezeket a részeket a másik oldaláról Ulánbátor külvárosának rozzant épületei határolják, amelyek között szép számmal húzódik meg mongol jurta is; azért a Kempinski és egy mongol jurta között elég ütős a kontraszt. 🙂 1-2 napot mindenképp érdemes eltölteni Ulánbátor városában, mivel egyrészt az általunk megcélzott Gorkhi Terelj Nemzeti Park innen könnyedén elérhető, másrészt kiváló akklimatizálódás lesz ez mongol utazásunkra.

Kolostor, Mongólia

Kolostor a Gorkhi Terelj Nemzeti Parkban

A Gorkhi Terelj számtalan kalandot kínál  számunkra, nem csak szállást egy igazi mongol jurtában, és ezeket a lehetőségeket érdemes is kihasználni. Mongólia e kietlen pusztáin, hegyes-völgyes részein pl. kalandozhatunk ló-, és teveháton, mehetünk jeep szafarira, felfedezhetjük a környékbeli kolostorokat, hegyet mászhatunk, felkereshetjük a Terelj-folyó mentén haladva a festői Khagin Khar gleccsertavat is akár, mehetünk barnamedve-lesre is, és még ezenfelül is további kalandok várnak ránk. Itt akár 1-2 hete is bőven el lehet tartalmasan tölteni, de vannak akár háromhetes túrák is Mongólia legszebb vidékeire.

Dzsingisz Kán szobra

Dzsingisz Kán szobra – a mérete azért elég ütős

Ha már odáig elmegyünk, akkor Dzsingisz Kán szobrát mindenképp érdemes felkeresni, a mongol nagykánét, aki egyesítette a mongol törzseket, majd megalapította a Mongol Birodalmat és később elfoglalta Ázsia legnagyobb részét, beleértve Kínát, Oroszországot és Perzsiát is. A grandiózus szobor (a világ legnagyobb lovas szobra), mely 54 km távolságra található Ulánbátor városától, és közvetlen környezete kiválóan visszaadja a kán hatalmát, tekintélyét: a 40 m magas szobor egy 10 méteres, 36 oszlopból álló talpazaton áll, az épületben étterem, konferencia központ, kiállító terem, ajándékbolt is található. Külön élmény, hogy fel lehet sétálni vagy akár liftezni a monstrum tetejébe, hogy a kán szemszögéből is szemügyre vegyük a mongol tájat.

Mongol jurta keresztmetszet

Egy mongol jurta keresztmetszete

És akkor térjünk át a cikk fő témájára, a mongol jurtára és a vendégeskedésre egy mongol családnál, hiszen mégis csak ez a túra egyik fénypontja. Ahogy említettem korábban, a turisták számára Mongólia számos ’ger camp’ élményt kínál, a szerényebbtől egészen a szinte már luxus színvonalig. Természetesen ez is óriási élmény, hiszen azért idehaza nem mindennap lakhatunk jurtában, viszont Mongólia nomád életét úgy fedezhetjük fel a legjobban, ha kívülállóból egyszerre e világ részesévé, amolyan bennfentessé válunk. Partnerem Mongólia összes régiójában elérhetővé teszi, hogy helyi családoknál töltsünk el néhány napot, velük lakjunk, éljünk, a mindennapjaik részévé váljunk. Mit jelent ez pontosan? Velük laksz a jurtában, velük eszel, részt veszel a mindennapi életükben, a napi teendőkben –állatok kihajtása, itatása, fejése, etetése, ganézás, stb., a jurta takarításában. Itt tényleg úgy élhetsz, mint egy nomád mongol. De ez a kaland közelebb visz az ősmagyarok szokásainak megismeréséhez is, hiszen a honfoglalás előtti vándorló magyarok is ilyen jurtákban laktak a sztyeppéken.

Mongol jurta

Ilyen egy tradicionális mongol jurta élőben

A jurta egyébként egy kör alakú, sátorszerű építmény kupolás tetővel, a tartó favázat nemezekkel fedik be. A tetején a kupola mindig nyitott, ugyanis a középre elhelyezett tűz  füstje itt tud távozni. A mongol jurta felszereléséhez tartozik az oltár, a padlót borító szőnyegek –melyek mennyiségéből és minőségéből az adott család módosságára is lehet következtetni-, és a fekhely, általában jobboldalon a férfiaké és baloldalon a nőké. Ma is élő szokás Mongólia egész területén, hogy a küszöbre nem szabad lépni, hogy az alatta alvó istenségek fel ne ébredjenek, bajt hozva ezzel a családra.

Neked melyik tetszik jobban, a ‘ger camp’ vagy a helyi családos feeling? 

Hozzászólás