A Keleti Orient Expressz: Szingapúr – Bangkok

Keleti Orient Express terasz

Izgalmas látnivalók testközelből a Keleti Orient Expressz vendégeként

Könnyed elegancia, főúri kényelem, pezsgő társasági élet, ínyenc konyha, izgalmas italok a Keleti Orient Expressz-en, mely Szingapúrtól egészen Bangkok városáig repít minket. ‘Dolce Vita’, csak úgy, ahogy a korabeli elit művelte e mesterséget…

Orient Express plakát

Az Orient Expressz vonat korabeli plakátja

Az Orient Expressz vonattal először egy Agatha Christie regény filmes változatában találkoztam: természetesen Poirot főszereplésével a Gyilkosság az Orient Expresszen című filmről van szó. Nagyon tetszett a vonat, az utazás hangulata -ez nem is változott azóta, nemrég újra néztük a filmet-, ahogy az elegáns kupékban az első osztályon összegyűlik az elit, természetesen mindig kiöltözve, minimum öltönyben, vacsorához szmokingban, jókat esznek-isznak, szivaroznak, közben pedig megvitatják a világ nagy dolgait, kalandjaikat, amikben utazásaik során volt részük. Az egész olyan főúri, elegáns, mégis könnyed és vidám. Ők aztán tudtak élni abban az időben! 🙂 Agatha Christie egyébként egy valós esetből merítette a sztori alapötletét, történt ugyanis 1929-ben, hogy az Orient Expressz vonat Isztambultól mintegy 100 kilométerre elakadt a nagy hóban, az extrém hideg miatt pedig a tüzelőanyag gyorsan fogyott, mint ahogy az élelmiszer is. Utánpótlást végül a közeli falvakból sikerült szerezni, hogy átvészeljék azt a 11 napot az utasokkal, amíg a vonat kiszabadul a hó fogságából. Micsoda izgalmak, ugye? 🙂 Agatha Christie, a krimi koronázatlan királynője azért kicsit kipofozta a sztorit, szerencsére…

Venice Simplon Orient Express

A Venice Simplon Orient Express, mely Budapestet is érinti

Sajnos az Orient Expressz vonat manapság már nem közlekedik. Eredetileg a Párizs – Isztambul szakaszon utazhattunk rajta, sajnos manapság ebben a kalandban már nem lehet részünk. Orient Expressz néven a Venice Simplon Orient Express vonat fut manapság például, mellyel Velencéből utazhatunk Londonba vagy Bécsbe és Budapestre, illetve ennek van egy testvérvonata, mely az eredeti Orient Expressz hangulatát szeretné megidézni keleti környezetben: ez a vonat Bangkok (Thaiföld) és Szingapúr között közlekedik. Nézzük most ez utóbbit, mely a Keleti Orient Expressz néven fut.

Keleti Orient Express lounge

A lounge, mely a korabeli Orient Expressz hangulatát idézi

A vonatot 1972-ben Japánban építették. Az elképzelés Gérard Gallet fantáziáját dicséri, akinek a nevéhez a British Pullman és a  Venice Simplon Orient Express koncepciója is fűződik. Az útvonalnak megfelelő, elegáns keleti hangulat járja át a vonat minden egyes négyzetcentiméterét, a hálókocsiktól a toalettig. Egyszerű, letisztult formák, semmi felesleges csicsa és fennhéjázás, a vonat egészében a sötétebb árnyalatok dominálnak, hasonló stílus, mint amilyet a Mandarin Oriental, Penninsula vagy épp Raffles láncok keleti hoteljeiben tapasztalhatunk. A természetes anyagok, mint pl. a fa, a jól megválasztott minőségi kárpitok használata otthonossá teszi a vonatot, hangulatában pedig a nagy előd, a ‘vonatok királya’ (az Orient Expressz szlogenje volt: vonatok királya, királyok vonata) előtt tiszteleg természetesen.

Keleti Orient Express

Ez akár egy szállodai szoba is lehetne

A hálókocsik az otthon melegét, kényelmét hivatottak felidézni, s ez a cél maradéktalanul teljesül is. Természetesen többféle megoldásból választhatunk, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább tökéletes megoldást, az egyszerűbb Pullman Cabintól a State Cabinon keresztül eljutunk egészen a Presidential Cabinig, mely már egy szállodai szoba kényelmével vetekszik. Én minimum a középsőt javaslom. 😉 A vonat éttermében a nemzetközileg is elismert séf a keleti országok legízletesebb ételeit készíti el számunkra minden nap, természetesen a legjobb alapanyagokból, igényesen tálalva, míg a vonat bárjában a legfinomabb italok mellett lazulhatunk – ez kora reggeltől egészen késő estig nyitva van egyébként. 😀 A vonat, a szerelvény végén egy úgynevezett Observation Car résszel rendelkezik (lásd legfelső fotó), ahonnan akár menet közben is megfigyelhetjük a fantasztikus tájakat, melyeken a vonat keresztülhalad – micsoda remek ötlet! A vonat a Bangkok – Szingapúr közötti távolságot 3 nap és 2 éjszaka alatt teszi meg, az utazást ki lehet egészíteni bangkoki és szingapúri tartózkodással természetesen, a bátrabbak akár Kambodzsát vagy Lunag Prabang (Laosz) városát is meglátogathatják a vonatút előtt, illetve után.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s