Gorilla-les Uganda esőerdeiben

Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park – az áthatolhatatlan esőerdő kapujában

Agyonázottan, hullafáradtan meredsz az esőerdő áthatolhatatlan bozótjára, majd egyszer csak az óriási fekete folt, amit sziklának véltél, megmozdul, s Te rájössz, hogy megérkeztél:  igazából ez egy 1,9 m magas gorilla. Ez a pillanat minden kínt megér…

Clouds Mountain Gorilla Lodge

Clouds Mountain Gorilla Lodge

A kalandunk során Uganda áthatolhatatlan esőerdőjének mélyére látogatunk el, melynek találó neve Bwindi Impenetrable National Park – úgy tűnik, nem véletlenül kapta az áthatolhatatlan nevet. Uganda egyik legszebb, érintetlen vidéke ez, mely a világ egyik legtökéletesebb parkja gorilla-lesre. Főhadiszállásnak egy fantasztikus lodge vendégei leszünk, ami nem más, mint a Clouds Montain Gorilla Lodge *****, mely Uganda legmagasabban fekvő hotele. Ha ez lenne a szállás egyetlen előnye, akkor is érdemes lenne ezt választani, hiszen a környező esőerdőkre táruló panoráma láttán elakad az ember szava. Ilyen panorámát egyébként akár a saját teraszunkról is élvezhetünk, amit szavakkal elég nehéz leírni, nézd meg inkább a mellékelt fotót, az beszédesebb. 🙂

A gorilla-les Ugandában (és máshol) sem az a könnyed séta, amennyiben saját, természetes élőhelyükön szeretnénk e nemes állatokat megfigyelni, és nem a budapesti állatkertben. Először is engedélyt kell beszereznünk, amiből természetesen csak egy meghatározott mennyiséget adnak ki időről-időre, ilyenkor jól jöhet egy profi szervező, meg az, ha időben állunk neki a szervezésnek. Minimum 2-3 napot tervezzünk, mert egy gorilla-les lehet 20 perc, de lehet több óra is, nagyon sok óra és km séta – hogy miért? Hiába profi kísérő visz be minket az esőerdő mélyére, aki becsukott szemmel is kiismeri magát ott, azért ezek az állatok mozognak, így sosem tudhatjuk előre, mennyit kell majd menni a megfigyelésükhöz.

Gorilla les Bwindi

Hát ezért áthatolhatatlan a Bwindi Park neve

Aztán ott van terep: a párás, szinte áthatolhatatlan esőerdő, sűrű bozót, ahol akár ránk szakadhat az ég is, és akkor elázva kell kilométereket megtenni a dzsungelben. Hiába, ezek bizony nem mezei gorillák, értük meg kell dolgozni, de rendesen!

Szóval kilométereket sétálunk, hullafáradtan, lövésre készen a fényképezőnkkel, idegenvezetőnk megáll, így mi is megtorpanunk, mégiscsak ő tudja, mi a helyzet. Mi nem látunk ugyan semmit, de lélegzetvisszafojtva fürkésszük tekintetünkkel a bozótot, majd hirtelen megtörténik a csoda: kiderül, hogy a nagy fekete szikla igazából nem is szikla – az egyszer csak megmozdul, és megcsillan a gorilla ezüstös háta.

Gorilla család Uganda

Amikor megelevenedik a dzsungel

Majd szépen beúszik a képbe a család többi tagja: a birkózó, egymást kergető kis gorillák, a populáció többi tagja, és a dzsungel egycsapásra megelevenedik. Hirtelen magunk elé kapjuk fényképezőnket, és kattintgatunk ész nélkül, de hamar el is tesszük, mert ezt a csodát saját szemünkkel, és nem a lencsén keresztül akarjuk megélni. Egyszerre izgalmas, lélegzetelállító és megható pillanat, amikor e csodás állatokat figyeljük. Letérdelünk és csak figyelünk, igyekszünk teljes valónkban megélni ezeket a fantasztikus pillanatokat. Ezért valóban megérte az összes kín, amit az áthatolhatatlan dzsungelben átéltünk!

Számítások szerint egyébként mindössze 700 hegyi gorilla maradt összesen a nagyvilágban -összesen, nem Uganda területén!-, vagyis egy Airbus 380-as fedélzetén elférne az összes, azt mondhatjuk, ebbe belegondolni is szörnyű. Az utóbbi időben ugyan történt előrelépés Afrikában a gorillák megőrzésének érdekében, de néha azért elég nehéz meggyőzni a helyieket, hogy ez a fantasztikus állat többet ér élve, mint holtan, legyilkolva. Szándékosan használtam ezt a rettenetes szót, bár a mészárlás is megfelelő lenne.

Gorilla család Uganda

Játék közben: hát nem édes?

A Bwindi területén napjainkban 8 gorilla család él, mindegyik 5-20 közötti létszámmal. Éppen ezért, szerencsére, csak szigorú szabályok betartásával indulhatunk gorilla-lesre: nem hangoskodhatunk, nem vihetünk éles, szúrós tárgyat magunkkal, 15 éves kor alatt nem vehet részt senki a túrán, betegséggel kizárt a túra, nem mehetünk 7 m távolságnál közelebb hozzájuk – bár, amikor megpillantjuk az 1,9 m magas gorilla hímet, rögtön az jut eszünkbe, vajon ő is betartja majd ezt a 7 m távolságot??

Te milyen különleges állatot figyeltél már meg közelről?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s