Japán: egy Igazi Kabuki előadás

Kanzaburo

Kanzaburo (RIP), az egyik leghíresebb kabuki színész előadás közben

Japán élő történelme: vegyél részt egy tradicionális kabuki előadáson Tokió (Japán) egyik leghíresebb kabuki színházában, a Kabukiza -ban.

A kabuki  Japán élő történelmének részét képezi, hiszen eredete egészen 1603-ig nyúlik vissza, a műfaj azóta örvend törtlen népszerűségnek. A másik kettő fontos műfaj a ‘no’, ami főként az arisztokráciának volt a kedvelt időtöltése, valamint a ‘bunraku’, azaz a bábszínház.

Shamisen

A shamisen hangszer

A kabuki nevét történelme során többféleképpen is írták, így a jelentése is valamelyest változott az évek múlásával, de ha össze kellene foglalni jelentését röviden és tömören, azt mondhatnánk, hogy a kabuki az ének és tánc művészete. A kabukiban az ének kíséreteként nagyon fontos szerepet kap a dal, mely végigkíséri az előadást, csak a legmodernebb darabokban nincsen zene. Furulya, dob és egyéb tradicionális hangszerek bukkannak fel az előadásokban, valamint nagyon népszerű a shamisen, mely meglepő módon nem Japán, hanem kínai eredetű, és átment néhány átalakításon, mielőtt elterjedtté vált.

A kabuki meghatározó eleme a mozgás, ebben rejlik a művészek legfőbb kifejező ereje az  előadásban, így nem meglepő, hogy egy-egy kabuki előadás egyharmadát tisztán a tánc, mozgás teszi ki. Az előadás minden szerepét hagyományosan férfiak játszák el, a darabok pedig Japán legendás történelmének hőseit és gonosztevőit mutatják be. Legendás szamuráj hőstettek, intrika, árulás, viszonzatlan szerelem – van itt minden, ami az izgalmas színházhoz kell.

Kabuki színész

Kabuki színész kimonóban

A művészek ezt a változatos, színes táncot már gyerekkorukban elkezdik tanulni, az elemek között felfedezhetünk olykor akrobatikus jellemvonással rendelkezőket, de néha olyanokat is, amelyek a baletthez állnak közel. Mindez nem csak szépsége és összetettsége miatt különleges,  s ha ehhez még hozzávesszük azt is, hogy a színészek általában tradicionális kimonót viselnek, akkor megállapíthatjuk, hogy az elemeket gyakran bizony nem is olyan egyszerű kivitelezni.

Japánban több színházban is megnézhetünk egy tradicionális kabuki előadást, az egyik legkézenfekvőbb megoldás a nemrég felújított (2013-ban nyitott újra) Kabukiza Theatre, mely a turisták legnépszerűbb célpontja, itt szinte naponta vannak előadások.

Kabukiza Theatre

Kabukiza Theatre, Tokió

Tokióban a National Theatre színházat javasoljuk még egy kabuki előadás megtekintésére. Japán egyéb városaiban is részt vehetünk ilyen előadáson, mint pl. Oszakában, Kiotóban vagy épp Fukuokában, attól függően, hogy épp melyik városban tartózkodunk. Különleges dress code nincs, de azért legyen zárt, és egy casual öltözet mindenképp dukál egy ilyen finom történelmi produkcióhoz. Egy-egy előadáson, főként, amikor egy darab premierje van, néhány helyi hölgy tradicionális kimonó öltözetben jelenik meg, ami különleges látvány. A gyakran bonyolult cselekményben az angol nyelvű kalauz segít eligazodni, de arra is jó, hogy mikor és hogyan illik tetszésünket kinyilvánítani. Az előbb felsorolt színházak inkább modern stílusúak, de van még pár olyan történelmi színház, amelyet nem elsősorban darabok játszására tartanak fenn, hanem inkább arra, hogy a turistákkal megismertessék a hagyományos színház légkörét, ilyen pl. a Kanamaruza és Ucikoza Theatre is.

Te jártál már valamilyen különleges színházi előadáson?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s