Tangóleckék profiktól Buenos Aires legjobb iskoláiban

A híres argentin tangó

A híres argentin tangó

Szenvedélyes tangóleckék profiktól Buenos Aires (Argentína) legjobb, tradicionális iskoláiban vagy épp füstös, alagsori mulatóiban.

Az egyik legrégebbi tangó bár Buenos Airesben: Esquina Carlos Gardel

Az egyik legrégebbi tangó bár Buenos Airesben: Esquina Carlos Gardel

Egy szenvedélyes tangó show éppúgy hozzátartozik Argentína, Buenos Aires nevezetességeihez, pont olyan kötelező látnivalónak mondható, mint Párizsban az Eiffel-torony vagy épp New Yorkban a Szabadság-szobor. De mit szólnál, ha egy átlagos szemlélődőből, kívülállóból egyszerre bennfentessé válhatnál? Ha megismerhetnéd a világ legszenvedélyesebb táncának műhelytitkait? E szenvedélyes táncban maga az argentin lélek testesül meg, e tánc maga a szerelem igaz, szenvedélyes története. Szeretni bolondulásig: sokkal több ez, mint egy egyszerű tánc!

Buenos Airesben járva tapasztaljuk, hogy mind a helyiek, mind a tangó miatt érkező turisták megszállottságig szeretik ezt az érzelemmel teli táncot. Hihetetlen szenvedély, érzelmek, fülledt erotika járja át, egyszerre van benne valami elegáns, úri és közönséges, ami nem csoda, hiszen a tangó Buenos Aires szegénynegyedeiben született. Ugyan akárcsak a blues, a tangó is a szegény ember sorsáról szól alapvetően, mégis hamar elterjedt az egész világon. 1913-ra már elmondhatjuk, hogy a londoni előkelőségek központja, a világhírű Waldorf is tangóval egybekötött teadélutánokat szervezett. Korábban azért az ő vérmérsékletükhöz, szokásaikhoz mérve nem nagyon volt elképzelhető, hogy egy ilyen közönséges tánc, mint a tangó, oda egyáltalán bekerüljön. Egy olyan tánc London egyik legelegánsabb hoteljének szalonjába, amit odaát a szegénynegyedek lakói táncolnak?

Buenos Aires, valahol egy tangó bár élyén

Buenos Aires, valahol egy tangó bár mélyén

A katonai diktatúra ideje alatt ugyan tiltott, amolyan „földalatti mozgalommá” szorult vissza a tangó, de később, az 1980-as évektől új erőre kapott, s mára már az argentin kulturális élet megkerülhetetlen részévé vált. Míg a turisták elegáns, óriási „tangópalotákban” láthatják a szerelem történetét pár percbe sűrítve, miközben ínyenc steakjüket fogyasztják épp egy pohár finom borral, addig a helyeik az alagsori kis mulatókat szeretik – elmondásuk szerint, bizony, nem ritkán húsz-harminc éve ugyanazt a helyet.

Tangó lecke: Buenos Aires, Argentína

A tangó – Szenvedély

Ha szerepel terveinkben a tangótechnika csiszolása, akkor a nagy tangópaloták csoportos foglalkozásaitól az Abasto Plaza magánóráin át a legkülönfélébb szolgáltatások közül választhatunk. Egy ilyen órán egészen az alapoktól fogunk haladni, először is kezdve a zene ritmusának átérzésétől, hiszen alapvetően a zene ritmusa határozza meg a tangó menetét. Ahogy sétálunk partnerünkkel a parketten, a hirtelen, már-már drámai ritmusváltások, a kecses tartás, a megfelelő lépések, párunk közeli ölelése, kettőnk összhangja mind-mind hozzátartozik a tangó varázsához, ahogy ezzel a szenvedélyes tánccal kifejezzük az egymás iránti benső tüzet, szenvedélyünket.  Kezdőtől a haladóig, 1-1 órától a többnapos tangócsomagokig  minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere.

Te melyikre neveznél be szíved szerint? 

One response to “Tangóleckék profiktól Buenos Aires legjobb iskoláiban

  1. Az Esquina Carlos Gardel remek választás! Én is léptem már fel ott tango showban. 🙂
    Ha meglátogatod mindenképp menj fel az emeletre!
    endre

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s