Sárkányrepülővel Rio de Janeiro felett

Sárkányrepülővel Rio de Janeiro felett

Sárkányrepülővel Rio de Janeiro felett

Sárkányrepülős kalandok Rio de Janeiro (Brazília), Dél-Amerika egyik nem csak legizgalmasabb, de legszebb helyén is található városa felett, melynek olyan nevezetességei vannak, mint a Corcovado, Cukorsüveg hegy, Copacabana. Ezt a csodát fedezheted fel egy új, különleges nézőpontból egy izgalmas kaland segítségével, ami nem más, mint a sárkányrepülés. Az ejtőernyőzésre szokták azt mondani, hogy ki az a nem normális ember, aki kiugrik egy működő repülőgépből? Valami ilyesmi fordul meg az ember fejében akkor is, amikor először hall erről a kalandról, és látja azt a rámpát, ahonnan el kell rugaszkodni, de, persze, rögtön tudja, hogy a gondolat befészkeli magát oda, szépen hátra, és a megfelelő pillanatban majd előtör, és követeli, hogy megvalósulhasson. Ismerős érzés?

Sárkányrepülővel Rio felett

Így fest a rámpa, ahonnan el kellene rugaszkodni

Felérünk a Tijuca Nemzeti Park, a világ legmagasabban fekvő városi esőerdejének tetejére. A reggeli ébresztő óta (igazából már onnantól kezdve, hogy lefoglaltuk a kalandot), egész úton odafelé csak ez járt az eszünkben: milyen lesz ott állni kint a csúcson, a peremen… Mindenfélét elképzelünk, de az a helyzet, hogy erre felkészülni, ha csak nem vagy gyakorlott sárkányrepülő, nem nagyon lehet. Kísérőnk elmondja még egyszer a legfontosabb instrukciókat, eközben mintha a szokásosnál erőtlenebb hangon válaszolnánk, néha csak bólogatunk, úgy érezzük megbénultunk. Becsatolják az összes szükséges karabinert, jó erősen odarögzítenek a mesterhez, és ott állunk: a város fölött, majd’ 600 m magasan egy keskeny farámpán, ez a mi saját kifutónk. Legszívesebben máris visszatáncolnánk, hiszen ki az az őrült, aki innen leugrik??? Mi vagyunk azok… Majd jelt ad kísérőnk, remegő lábakkal, szívünkkel a torkunkban nekilódulunk a rámpának, és egy bátor vakugrással elrugaszkodunk…

Sárkányrepülővel Rio de Janeiro felett

Innen már nincs visszaút

Mint egy John Woo filmben, elnémul a környezet, lelassul minden, még talán életünk is lepereg szemünk előtt: megtörtént. A felszállás pillanata páratlan élmény, ahogy könnyedén felszökkenünk, egyszerre elfeledjük minden félelmünket, s átadjuk magunkat e csodás élménynek: a súlytalanság, a szabadság fenséges érzésének.

Ahogy felengedünk az első sokkból, melyet az elrugaszkodás okozott, egyszerre feltárul előttünk Rio de Janeiro fantasztikus látványa, mely minden kétséget kizáróan a világ egyik legpazarabb fekvésű városa: keleten az Atlanti-óceán, nyugaton a meredek, esőerdők borította hegyek határolják. Mi pedig most épp e kettő találkozásánál siklunk a meleg, páradús levegőben, s csak innen, a levegőből nézve döbbenünk rá, hogy milyen páratlanul gyönyörű ez a város.

Rio de Janeiro panoráma

Rio egyik jelképe, a Krisztus szobor

Ahogy aztán hasítunk a levegőben Sao Conrado Beach irányába, egyszerre előtűnnek a város ikonjai, leghíresebb látnivalói: a Cukorsüveg-hegy, a Corcovado a Krisztus szoborral, a világhírű Copacabana és Ipanema strandok, a Guanabara-öböl apró kis szigetecskéi.

A páros sárkányrepüléshez semmilyen előzetes képzettség vagy vizsga nem szükséges, a munka nehezét úgyis kísérőnk végzi, a mi dolgunk csupán az, hogy élvezzük az utazást, gyönyörködjünk az alattunk elterülő, megbabonázó látványban. Bár ez első körben talán nem is lesz olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik, és nagyban hasonlít a búvárkodáshoz: az első merülések ott sem annyira az élvezetről, mint inkább a túlélésről szólnak. 🙂 A repülés kb. 15-30 percig tart majd, és bár már rég földet értünk, szívünk még mindig torkunkban kalapál. Viszont máris azon agyalunk, hogy mikor menjünk a következő fordulóra!

Neked melyik volt a leghajmeresztőbb kaland az életedben?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s