9 Különleges sivatagi kaland Dubai dűnéi között

dubai_oman_dubai_helikopter

Sivatagi kalandok Dubai dűnéi között

9 különleges sivatagi kaland a dubai-környéki dűnék között a hőlégballon túrától kezdve a sandboardingon, solymászaton át egészen a Hummer túráig, s egy felejthetetlen sivatagi bedouin éjszaka a semmi közepén…

Amikor Dubai neve felmerül, általában beszélnek a vitorla alakú Burj Al Arab és hullám alakú Jumeirah Beach hotelekről, a Burj Khalifa toronyról, mely –jelenleg még – a világ legmagasabb épülete, a Dubai Pálmáról, vagy a Ski Dubai sípályáról a sivatag közepén, esetleg a Ferrari World vidámparkról, Forma 1 pályáról Abu Dhabiban, és néha esetleg megemlítik a sivatagot is, mintegy mellékesen. Természetesen nem szeretném lebecsülni az előbb említett látnivalókat, hiszen Dubai hangulatát jól adják vissza, amiről nekem mindig a „mesterséges, ultramodern oázis” jut eszembe, ami kinőtt a sivatagból. Szóval mindez OK, meg is kell nézni, ha már ott van az ember, és persze még ezeken kívül is adódik pár ismertebb látnivaló, viszont mivel ezekről amúgy is sok szót ejtenek, így inkább most Dubai egy kevésbé ismert arcára koncentrálok. Megnézhetjük Dubai sivatagját alulról, felülről és belülről, utazhatunk terepjárón, hőlégballonnal és tevén, kalandozhatunk sandboarddal, quaddal és buggyval, együtt ehetünk és alhatunk a bedouinokkal, ezen felül még a solymászat rejtelmeibe is betekinthetünk, mit szólsz?

Beduin reggeli a sivatagban

Tradicionális beduin reggeli a sivatagban

1-2. Tradicionális beduin reggeli / éjszaka egy beduin táborban: korai ébresztő a hotelben, magához tér az ember, a recepción már vár egy mosolygós ember egy old timerrel (nyitott tetejű Land Roverrel), olyannal, amilyet az ’50-es években is használtak a sivatagi kalandokhoz. Dubai modern sugárútjairól letérve kezdődnek az izgalmak, ahogy terepjárónk átszeli a sivatagot, a Dubai Desert Conservation Reserve-t, útközben számos gazellát, oryxot láthatunk, izgalmas sztorikat, infókat tudunk meg a sivatagi életről vidékről sofőrünktől, aki néha megáll, hogy vissza nem térő pillanatokat örökítsünk meg fotóapparátunkkal. Célunk a beduin tábor elérése, mely mélyen bent található a sivatag dűnéi között. A tábor egy néhai királyi rezidencia maradványaira épült. Ideérkezve kipattanunk terepjárónkból, beduin vezetőnk már vár minket, megmutatja helyünket az asztalnál. Itt további izgalmas infókat tudunk meg beduin őslakosunktól a tradicionális sivatagai konyháról: a legjobb és legrégebbi beduin receptek titkait fedik fel előttünk. A beszélgetés mellé természetesen eredeti arab kávé dukál, majd jelzik, hogy elkészült a reggeli, így visszaülünk az asztalhoz. Végigesszük a fogásokat, köztük balaleet (édes tészta) és chbaabot (beduin palacsinta), majd még egy kis relax a reggeli után egy csésze finom beduin kávéval, teával, mielőtt visszaindulnánk Dubai belvárosába a dűnéken keresztül. A második kaland ehhez hasonló, ugyanolyan old timer 4*4 Land Roverrel szelhetjük át a sivatagot, majd ebben a beduin táborban alhatunk egy éjszakát (persze lehet többet is). Itt a tradicionális beduin vacsorával ismerkedhetünk meg, az esti mulatságokkal és beduin szokásokkal (solymászat, henna tetoválás, shisha), és reggel egy festői hőlégballon szafarin is részt vehetünk.

A profik így nyomják - sandboarding Dubai dűnéin

A profik így nyomják – sandboarding Dubai dűnéin

3. Sandboarding Dubai dűnéin: nincsen Dubai kalandtúra sandboarding nélkül! Ez a sivatagi kaland egyrészt Dubai dűnéi közé visz el minket saját terepjárónkkal, másrészt fontos momentuma a sandboarding kipróbálása. Letérve a kitaposott útról igazi off road kalandokban lehet részünk a legjobb helyeken, hiszen bennszülött sofőrünk ismeri a legjobb helyeket, nem csak azokat, ahova a turista tömegeket vinni szokták. Igazán izgalmas, ahogy néha előre, néha hátra, máskor meg oldalra dőlve mássza meg 4*4 terepjárónk a legmagasabb és legmélyebb dűnéket is – néha már-már megijedünk, hogy nem maradunk-e ott valahol, de szerencsére sofőrünk nem először (és nem is másodszor) jár ezen a vidéken, s a számunkra oly egyforma dűnék számára jól olvasható térképet jelentenek Dubai sivatagos területein. Majd amikor már kiéltük magunkat kellőképp a szép magas dűnék között a légkondicionált terepjáróban, kiszállás és irány a dűnék meghódítása sandboardunkkal. Óriási érzés, ahogy a 45 fokos melegben siklunk a dűnéken deszkánkkal, a profik talpon, a kevésbé bátrak pedig, például, fekve. Először Vietnámban mutatták ezt meg nekem kb. 8 éve, azóta igyekszem mindenhol kipróbálni, ahol csak lehet. Egyszer majd talán a snowboardig is eljutok… 🙂

Buggy Dubai dűnéin

Buggy Dubai dűnéin

4. Buggy + quad experiences Dubai dűnéin: a sivatag számtalan kalandot kínál a kíváncsi, kalandra éhes turisták számára, és ez a 9 is csak a legnépszerűbbeket vonultatja fel. Népszerű a buggy és quad is, amikor Dubai dűnéinek meghódításáról beszélünk – szerintem egyszer mindet ki kell próbálni, legalábbis nekem. 🙂 Már csak azért is, hogy el tudjam dönteni, hogy nekem melyik fekszik jobban, legközelebb melyikkel fogok száguldozni. Kinek ez, kinek az. Nekem a buggy jobban tetszett, lehet, hogy azért, mert lejjebb ül benne a delikvens, így testközelből látja és érzi a homokot, ahogy csapatja a járgánnyal a kanyarokban, a dűnéken. Az biztos, bármelyiket válaszd is, Dubai dűnéi kiválóan alkalmasak arra, hogy kiéld rallyzó szenvedélyed.

H2 Hummerrel a dűnéken

H2 Hummerrel a dűnéken

5. Hummer kalandok BBQ vacsorával: kalandozz Dubai dűnéi között a nehéz terepek ragadozójával, egy H2 Hummerrel. A kirándulás során egészen addig megyünk a sivatag belsejébe, hogy már láthatjuk nyugaton a Hajar Mountains vonulatait, mely Dubai és Omán határán található. Útközben több megálló is lesz, ott, ahol a legszebb fotókat lehet készíteni, és persze ott, ahol mi akarunk; nagy tömeggel, szerencsére, ezen az útvonalon sem találkozunk. A naplemente a túra közben ér minket – varázslatos látvány, ahogy a narancsszínű korong eltűnik Dubai dűnéi közepén. A sivatagi kalandok után a H2 egy beduin táborba visz minket, ahol hagyományos beduin mulatság vár ránk hastánccal, tanoura arab tánccal, s olyan finom helyi ételekkel, mint pl. kebab, zöldségek, gyümölcsök, saláta, grillezett húsok. Itt senki nem marad éhen! 🙂 A beduin vendégségben felszolgált helyi kávé illetve tea sem maradhat el, ezek mellett lehet a legjobbakat beszélgetni a helyiekkel és egymással, és persze rápöffenteni egy jó illatos, zamatos shishára, mielőtt visszaindulnánk Dubai belvárosába.

Hőlégballonnal a dűnék felett

Hőlégballonnal a dűnék felett

6. Hőlégballon túra: repülős kalandból soha nem lehet elég, nem csak Dubai, hanem a világ bármely városában! Bepattanunk kocsinkba, és már robogunk is a dűnék között található Margham felszállópálya irányába. Utunk közben, mely a Dubai Desert Conservation Reserve területén vezet keresztül, ahol gazellákat, oryxokat és egyéb állatokat is láthatunk, és gyönyörködhetünk a dűnékben is. Valaki azt szokta mondani, mit lehet azokban gyönyörködni, mind ugyanolyan: én nem tudom, biztosan az én romantikus lelkem lát bele akkor mindegyikbe valamilyen csodát… 🙂 Mindenesetre sokkal jobb így szemlélni mindent, nem csak a sivatag dűnéit, de az egész világot, nem igaz? A felszállópályához közeledve már messziről látszik színpompás ballonunk, mely maximum 24 fő befogadására alkalmas. A kosár mérete, kialakítása természetesen olyan, hogy mind a 24 ember kiválóan lát mindent az utazás alatt, így nem fog kialakulni lincshangulat a repülés során. 🙂 Repülés közben a pilóta érdekes infókat oszt meg velünk az állatvilágról s a sivatagi életről. Jók ezek a kis pluszok, amit a helyi kísérő tud hozzátenni egy-egy kaland tartalmához. Én mindig mindenkit buzdítok, hogy vegyen igénybe helyi „Béla bácsit”, hiszen ott vannak a tuti infók. A kb. egyórás repülés után visszaszállunk a Marghamhoz, és sajnáljuk, hogy ilyen hamar véget ért ez a kaland… még egy kört?

Solymászat Dubai dűnéi között

Solymászat Dubai dűnéi között

7. Bevezetés a solymászatba: Dubai kulturális örökségének egyik legizgalmasabb kalandjához értünk, a solymászathoz, mely nem csak Dubaiban, de általában az arab kultúrában is fontos szerepet tölt be mind a mai napig. Persze soha nem az átlagember szenvedélye, hobbija volt a solymászat – hercegek, sejkek kedvtelése annál inkább: madarakra és egyéb kisebb állatokra küldték a ragadozót a vadászat alkalmával. Az arab tradíciók szerint igazi megtiszteltetésnek számít, ha valaki átengedi nekünk ragadozó állatát, még ha csak kis időre is. A beduin táborba érve betekintést nyerhetünk a solymászat rejtelmeibe, megismerhetjük a tradicionális és modern kiképző technikákat, sőt még a kezünkre is tehetjük a csodaszép ragadozó madarat, mely során garantáltan megdobban majd a szívünk. 🙂

Dubai Desert Conservation Reserve

Dubai Desert Conservation Reserve

8. Dubai Desert Conservation Reserve: a korábbi kalandok során annyiszor áthaladtunk már a Dubai Desert Conservation Reserve területén, hogy gondoltam, pár sort szentelek neki.  A terület Dubai első nemzeti parkja, küldetéséről a park elnöke ezt emeli ki: „felismertük, hogy most már abba a korba értünk, amikor égetően nagy szükség van páratlan természeti csodáink megóvására, főként Dubai hihetetlenül felgyorsult fejlődése miatt. A park célja, hogy megőrizze a sivatagot, élővilágát, és az egyedi arab életmódot, hogy az utókor is meg tudja azokat ismerni.” Az összes bevételt a park fejlesztésébe forgatják vissza, és az Emirates, aki az alapításban is nagy szerepet vállat, komoly összegekkel támogatja a projektet. A park területén található egyébként az egyik kedvenc sivatagi hotelünk, az Al Maha is, mely a fantasztikus The Luxury Collection hotellánc tagja. Bár több ilyen projekt lenne a világban!

Tevekaraván Dubai dűnéi között

Tevekaraván Dubai dűnéi között

9. Tevegelés Dubai dűnéi között: bocsánat, ezt muszáj volt beletennem! 😀 A sivataggal rendelkező országokban, mint Tunézia vagy épp Dubai, egymillió formában elérhető a tevegelés. Bárki utazhat e különc állaton, ami szerintem nagyon jópofa kaland. Még emlékszem, amikor Tunéziában dolgoztam, hogy volt olyan, amikor a hotel mellett, szinte az út szélén lehetett tevegelni. Elég vicces volt az egész, bár mindig volt ott elég jelentkező. Ennél itt azért sokkal jobb körülmények között mehetünk egy-két kört teveháton. Dubai sivatagában is elérhető rövidebb tevegelés, főként más programok (mint pl. az előbbiekben említettek) kiegészítőjeként, de a bátrabbak részt vehetnek akár hosszabb tevegelős szafarin, több-órás mulatságon is. Akár próbáltad már más országban a tevegelést, akár nem, Dubai dűnéi között mindenképp javaslom ezt a remek programot, akár egy kis folklórral egybekötve, miért is ne?

Neked melyik a kedvenced ezek közül? 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s