Emberevők földjén: Kiriwina, Pápua Új-Guinea

 

Kaibola Villagers in Traditional Dress

Őslakosok, Kiriwina, Pápua Új-Guinea  (Image by © Wolfgang Kaehler/CORBIS)

Érintetlen, izgalmas kalandfilmek hangulatát megidéző tájak, az ég felé sejtelmesen kanyargó füst a távolban, paradicsommadarak éneke a dzsungel mélyéről, illatos, szinte már megrészegítő levegő, sárból és növényekből épített kunyhók. Meztelenül szaladgáló, mosolygós gyerkőcök, mindenfelé érdeklődő tekintetek, dárdával mászkáló férfiak, egymást serényen hajkurászó háziállatok, ébenfát faragó vagy épp kunyhót építő bennszülöttek.

Mesemondós, dalolós-táncos esti mulatságok, ami után egy villany nélküli kunyhóban hajthatjuk álomra fejünket, természetesen egy gyékényen – nem, ez nem egy korabeli Winnetou-film vagy az 1492 filmben megismert sziget, ez egy ma is létező, szinte érintetlen Földi Paradicsom, melynek neve: Kiriwina-sziget.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Falu a dzsungel mélyén 

Pápua Új-Guinea e félreeső kis szigetét már megközelíteni is kalandos vállalkozás, hiszen a Port Moresbyből induló járatok gyakran késnek, néha meg egyszerűen törlik őket, de mit számít ez ezen a helyen, ahol az idő rég megállt? Hát nem pont ez a szépsége egy ilyen időutazásnak? Amikor nem az óránk és naptárunk diktálja mindennapjaink tempóját, hanem csak úgy sodródunk az árral, amikor a külső megfigyelő szerepe helyett végre megéljük életünk minden egyes pillanatát. Egy hirtelen rántással kiszakadunk a nyugati civilizáció kereteiből és kötöttségeiből, kiugrunk napi taposómalmunkból, az állandó rohanásból, a napi rutinból, amikor végre kicsit saját korlátainkat is átlépjük. Lehet, hogy idő kell ahhoz, hogy az ember már ne is nézze az óráját, ne számolgassa a perceket, napokat, viszont amikor átvesszük Pápua Új-Guinea ritmusát, a kép kitisztul, egyszerre lelassul minden: minden másodpercet aktívan megélünk, a környezet minden rezdülését érezzük, tudjuk, hogy csak ez a pillanat van és semmi más.

papua_uj_guinea_harcosok

Az egyik hátborzongató érzés – vajon ki lesz a fő fogás a mai vacsorán? 

Hátborzongató, örömteli és megható érzés, hihetetlen energiák szabadulnak fel bennünk az időutazás során. Minden percre új élmény, vibráló intenzitás jön, míg máskor ott az éjszaka csendje, ami úgy hat az emberre, mintha a sötét óceán mélyére készülne épp lemerülni: izgalmas, lélegzetelállító, mégis legbelül megnyugtató érzés.

Pápua Új-Guinea számos szigetén összesen alig 6 millió ember él, a lakosság mindössze 18%-a lakik hagyományos értelemben vett városokban, míg a többiek a mai napig vadregényes kis falvakban, önellátó közösségekben élnek. Legalább 850-féle bennszülött nyelv és népcsoport létezik Pápua Új-Guinea területén. Az ország egyike a legkevésbé felderítetteknek: képzeljünk el egy olyan országot, ahol a szakértők szerint még napjainkban is számtalan felfedezetlen növény- és állatfaj él az ország belsejében. Hihetetlennek tűnik, hogy a Földünkön még 2012-ben is léteznek efféle rejtett paradicsomok, és mennyi ínyencséget rejt számunkra, európai Kalandoroknak ez a csodás ország!

mt_hagen_fesztival_papua_uj_guinea

Mt. Hagen fesztivál – teljes harci díszben

Van például saját fesztiválja a maszkoknak, a krokodiloknak, aztán van zenei, falusi, kulturális és kenu fesztivál is. Az egész évben zajló fesztiválok között akadnak olyanok, melyek turisták által „tömegesen” látogatottak, de a mai napig találunk olyan kisebb, helyi fesztiválokat is, melyek igazi kuriózumnak számítanak. Pápua Új-Guinea helyi lakosainak életében, akiknek jelentős része mindmáig a külvilágtól elszigetelt kisebb falvakban lakik, nagy jelentősége van e fesztiváloknak. Fontos társadalmi események, ahol ez emberek összejönnek, tisztelet-, és hálaadás a természetnek és javaiknak, valamint az önkifejezés sajátos módja is ez egyben. Ilyenkor a helyiek különleges ruházatot, már-már ijesztő maszkokat öltenek magukra, mindezt pedig intenzív, színes sminkkel fejelik meg, ami annyira hatásos nekünk, európai embereknek, hogy néha már az villan át agyunkban, hogy vajon nem mi leszünk-e a fő fogás a fesztiválon?

kokoda_trail_papua_uj_guinea

A festői Kokoda Track útvonalon

Pápua Új-Guinea a természet szerelmesei számára is igazi csemegéket tartogat: érintetlen partszakaszokkal, festői gyalogtúra útvonalakkal (pl. Kokoda Track), működő vulkánnal várja őket többek között.

A víz szerelmesei horgászhatnak, merülhetnek a színpompás korallzátonyoknál vagy épp szörfözhetnek. Azok számára, akik teljes kikapcsolódásra, nyugalomra vágynak, ajánljuk az esőerdő belsejében, a hegyvidéken vagy az érintetlen partok mentén eldugott kisebb lodge-okat. A kihívást kedvelők kenuval járhatják be az eldugottabb folyókat, és a „hátsó” tavakat, barlangászhatnak, hegyet mászhatnak, madár-lesre és gyalogtúrára indulhatnak többek között: ezek a túrák úgy fárasztják le testünket-lelkünket, hogy közben teljesen feltöltve, újjászületve térünk haza majd kalandtúránkból. Indulhatunk?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s