Utazás Kolumbia kávéültetvényeire

hacienda_bambusa_kolumbia_utazas

Van egy fantasztikus hacienda szálloda Kolumbia kávérégiójának szívében, az Andok vonulatainak, kristálytiszta patakok és színpompás, illatos ültetvények ölelésében, mely előző életében egy működő farm volt, míg a jelenlegiben Kolumbia egyik népszerű boutiqe hoteleként ismert elsősorban…

A 2014-ben, egy energikus és fiatalos management gondozásában újranyitott szállodában mindent megtalálsz, amit csak Kolumbia nyújtani tud a Világutazók számra: fantasztikus környezet, friss ízletes ételek, kedves emberek, izgalmas életélmények, és persze ne feledkezzünk meg a világhírű kolumbiai kávéról!

kolumbia_utazas_eje_cafetero

Eje Cafetero, Kolumbia

Az Eje Cafetero, ahol a Hacienda Bambusa is található, Kolumbia egyik leghíresebb és legszebb régiója, ahol a világ egyik legjobb kávéját is termesztik. Szerintem önmagában már ezért is érdemes elrepülni Dél-Amerika e kevésbé ismert (az igazi arca legalábbis), és egyelőre itthon még kevésbé népszerű országába, hiszen egy látogatás egy autentikus kolumbiai kávéültetvényen nem csak a kávé őrültjei számára lehet életre szóló kaland, hiszen itt akár a napi teendőkbe is bekapcsolódhatsz, amivel egycsapásra külső szemlélőből máris bennfentes Világutazóvá válhatsz. De ez még mind semmi, hiszen Kolumbia e mesés régiója (és a Hacienda Bambusa) sokkal többet kínál ebbél, itt aztán csak akkor fogsz unatkozni, ha kifejezetten ez a cél! Ha pedig kifejezetten ez a célod, akkor ennél stílusosabb autentikus haciendát, ahol unatkozni, töltődni tudsz nem nagyon tudnék Neked javasolni egész Kolumbia területén. Már maga a környezet is olyan, hogy garantálja az újjászületést: akár a medence partján ücsörögsz, akár a teraszodon a függőágyban egy jó könyvvel, vagy épp a hacienda illatos kertjeiben sétálgatsz, tested-lelked felfrissül és megújul, ezt garantálom!

 

eje_cafeteri_kolumbia_utazas

Színek, illatok, érzések: Eje Cafetero

Ahogy a szűk kis utakon zötykölődsz a hacienda felé a közeli repülőtérről, rögtön minden érzékedet feléleszti Kolumbia e vidéke, és azonnal megérted, miért garantálom az újjászületést e mesés helyen, és akkor még oda sem értél a farmra! A távolabb kép csupazöld völgyeket, kecsesen kacskaringózó hegyvonulatokat és mesébe illő tájakat mutat, míg út mellett aranyos kis birtokok, kedvesen integető mosolygó emberek, színpompás növények fogadnak. Behunyod a szemed, és egy mélyet szippantasz a jóból (Charlie után szabadon), s az illatkavalkád egyenesen elbűvöli orrodat: kávécserje, narancs, bambusz, kókusz és banán elsőre, aztán megcsap a különböző egzotikus virágok illata, ez keveredik a friss termőföld, eső, dzsungel és Kolumbia kristálytiszta levegőjének illatával… Nem tudom, Te hogy vagy vele, de nekem a nyál máris összefutott a számban! És csak ezt követően érkezel meg a hacienda területére, ez még csak az odaút volt!

hacienda_bambusa_szoba

Hangulatos, autentikus szoba

A hacienda szerencsére a felújítás után is megőrizte autentikus kolumbiai jellegét mind kívülről, mind belülről, ami egyértelműen javára vált a birtoknak, és imádják a Világutazók, ha már Kolumbia e mesés vidékére látogatunk, miért laknánk egy modern szállodamonstrumba, nem igaz? Nagyméretű, egyszerű és letisztult stílusban berendezett szobák, melyekben minden nyugati kényelmi szolgáltatása rendelkezésre áll, ez az egyszerűség és letisztultság a hacienda többi részére is jellemző, legyen az az étterem, a medence környéke vagy épp saját fürdőszobánk. Jó érzékkel csempészték be a tervezők a Kolumbiára oly jellemző élénk színeket a kivitelezésbe, ami csak vidámabbá teszi a környezetet, a főbb színek meleg árnyalatok a fehérrel keveredve, amik meg otthonosabbá teszik az egész haciendát. Egyszerűen nagyszerű, tökéletes!

De térjünk vissza egy kicsit a kalandokra, ha már az előbb utaltam ezekre. De mit lehet itt csinálni, minek menjen ide bárki? Olyan Világutazónak is jó választás lehet a Hacienda Bambusa, akik az aktívabb utazások hívei? ABSZOLÚT! Ha a semmitevésből eleged van, az alábbi 10 (szerintem) legjobb kalandot javaslom:

  • a Hacienda és környezetének felfedezése: a farm saját biológus-idegenvezetője segít majd Neked a hacienda, és a mindennapi élet megismerésben. Megmutatja az ültetvényeket, betekintést nyerhetsz a nap melóba, mit-hogyan termesztenek, megismerheted a hacienda kedves személyzetét mindennapi tevékenységük közben, és a farm fő termékéről, a kakaóbabról is megtudhatsz mindent. Apropó, Kolumbia vidékén a kakaóbabjáról híres farm már önmagába kuriózumnak számít!
  • Salento & Cocora felfedezése: Salento egy izgalmas és mozgalmas kisváros Kolumbia kávérégiójának szívében, mely hangulatos piacairól híres elsősorban. A mellette található Cocora völggyel együtt ez a vidék az átjáró Kolumbia egyik legcsodásabb nemzeti parkjába, a Los Nevadosba.
  • Kolumbia kávéültetvényei: bűn is lenne ezt külön nem megemlíteni, hiszen ezen a vidéken lehetőséged van arra is, hogy autentikus kávéültetvényeket látogass meg, minden titkot megtudj a kávétermesztésről, és akár bekapcsolódj a mindennapi tevékenységbe is, amivel egy teljesen új nézőpontból ismerheted meg a kolumbiai kávét.
  • Pijao: Pijao kis helyi közösségben élnek a világ elismert kávészakértői, egy külön kis világ, ahol szívesen veszik az érdeklődő Világutazókat, ezt mindenképp érdemes meglátogatni!
  • Lovaglás: amennyiben szeretsz lovagolni, ki ne hagyd azt a lehetőséget, hogy a környék legszebb vidékeit lóháton járd be egy helyi ember segítségével. Patakok, ültetvények, hegyek-völgyek, kis ösvények mentén vezet az út, melyet egy életre megjegyzel majd!
  • Hőlégballon túra: amennyiben kicsit adrenalin dúsabb kalandokra vágysz, mindjárt kettő ötletem is van, ezek közül az egyik, hogy egy hőlégballon fedélzetéről csodáld meg Kolumbia a különleges vidékét. Indulhatunk?
  • Sárkányrepülővel Eje Cafetero felett: ha az előbbi kaland nem elég extrém, akár sárkányrepülővel is kalandozhatsz kicsit a levegőben, miért is ne?
  • ZIPLINE: még mindig egy kis adrenalin, egy kis zipline túra! 10 különböző vonalon, 2 km hosszan csúszhatsz az ültetvények felett, nem akármilyen kaland lesz ez sem, az egyszer biztos!
  • Gyalogtúrák mesés tájakon (ehhez nem kell sokat hozzáfűzni, azt hiszem)
  • Botanikus kertek, pillangófarm: egy újabb lehetőség a vidék növényeinek, állatainak megismerésére. A környéken 100 különleges madárfaj, 3.000 (!) pillangófaj, 40 különböző egzotikus növényfaj várja, hogy felfedezd.

Hogy hangzanak ezek a kalandok? Most, hogy már látsz néhány lehetőséget, mely rendelkezésedre áll Kolumbia e mesés vidékén, már csak egy kérdésem marad: Te mikor indulsz ide?

Bon voyage & go private!

Baggio      

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s