Bár a világ végén – koccintás a gleccseren (El Calafate)

Egy ital a Perito Moreno gleccseren

Egy ital a Perito Moreno gleccseren

18 éves Macallan whisky a 60.000 éves gleccseren… Ez a mondat, azt hiszem, vissza is adja a kaland lényegét – nem is kellene több szót áldozni erre. 🙂 Persze, aki nem szereti a skót whiskyt, annak megoldható egyéb ital, akár forró csokoládé is, lehetetlen itt sincs.

Kilátó a Perito Moreno gleccserre

Kilátó a Perito Moreno gleccserre

Ahogy a helyi idegenvezető mondja, úgy kerülhetsz a legközelebb egy gleccserhez itt, Patagóniában, ha sétálsz rajta. Az biztos, hogy nem akármilyen kalandot ígér a túra – a világ egyik legimpozánsabb gleccsere, a Perito Moreno meghódítása! Fantasztikus a jégfolyam, amit a közeli kilátóból fotózunk! Már ettől is eláll az ember lélegzete és szinte meghatódik a látványtól, ahogy ott áll a természet több-tízezer éves remekműve előtt; már ezért is megérné elmenni El Calafate vidékére. Vannak hajótúrák, melyek a Perito Moreno közvetlen közelébe viszik az embert, ilyenkor azért bízunk benne, hogy ha idáig ott maradt ez a masszív jégtömeg, akkor nem pont most fog megindulni a hajó felé. Maradjon csak minden szépen a helyén, ahogy eddig volt, aztán mi meg mindjárt itt sem vagyunk. 😉

Ezért (is) kell a tapasztalt kísérő...

Ezért (is) kell a tapasztalt kísérő…

Ezek is különleges kalandok, hiszen nem mindennap kerülhetünk ilyen közelségbe egy világhírű gleccserrel, azonban egyes helyi szervezők nem állnak meg itt – a természet szerelmesei számára olyan túrát kínálnak, melyeket más nem. Mi, Világutazók pont az ilyen szervezőket szeretjük a legjobban, nem igaz? A gleccser valószínűleg ott fog maradni, ahol van, azonban az elmúlt évtizedekben annyit változott a klíma, hogy ez a Perito Moreno gleccser egyes részein is meglátszik, így professzionális, nagy helyismerettel rendelkező kísérő nélkül semmiképp sem javasolt a kirándulás! Helyenként akár több-tíz méter mély (vagy mélyebb) gödrök is kialakultak a gleccseren, úgyhogy a figyelmetlenségnek, tapasztalatlanságnak nagy ára is lehet. Persze, egy helyi idegenvezető nem csak az esetleges balesetek elkerülése miatt jön jól, hanem helyismerete miatt is, hiszen így hozzájuthatunk különleges infókhoz, sztorikhoz, bennfentes történetekhez is, meg hát mégiscsak ő  ismeri a legérdekesebb helyeket – nincs ez máshogy itt sem, mint a világ összes többi részén… Tehát az élmény fokozása miatt is kell az az idegenvezető, aki még akár azt is bemutatja nekünk, hogyan kell szakszerűen és biztonságosa megmászni egy gleccserfalat. Nézzétek csak, hát így:

Gleccsermászás - így kell ezt csinálni...

Gleccsermászás – így kell ezt csinálni…

A mászásról jut eszembe: kell-e ehhez a túrához valami speciális képesítés vagy különleges erőnlét, esetleg felszerelés? A kényelmes ruházaton és egy alap erőnléten  kívül semmi különleges nem kell ehhez a túrához, csak egy kis kalandvágy, és az igény arra, hogy a világ egyik legszebb gleccserét, a Perito Morenot, úgy akard felfedezni, mint ahogy azt kevesen teszik. Az, hogy akarj olyan élményekhez hozzájutni, amelyekhez az odalátogatók legnagyobb része sosem fog, hogy akarj olyan képeket az albumodba, amelyeket majd szívesen mutogatsz még unokáidnak is… Mindez megvan? Akkor indulhatunk is! S hogy még miért éri meg megtenni ezt a fantasztikus túrát?

Hát ezért:

bar_a_gleccseren_calafate

Bár a világ végén – a jól megérdemelt ital helyszíne a túra túlélőinek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s