A Fejvadászok Útján – Borneó, Malajzia

A Fejvadászok Útján - Borneó, Malajzia

A fejvadászok útján – Borneó, Malajzia

Izgalmas kalandtúra  a fejvadászok útján (Borneó, Malajzia), melyet egykor a félelmetes kayan harcosok jártak megtámadva, kifosztva a környék falvait, trófeaként pedig lakóik fejével távoztak. Nyugalom, szerencsére manapság már nem szaladhatsz össze velük útközben…

Egy a sok barlang közül Borneo szigetén

Egy a sok barlang közül Borneó szigetén

Ha harcosokkal nem is találkozhatsz, azért számos egyéb izgalomban biztosan lesz részed a mintegy 12 km hosszú út során. A fejvadászok útja ösvény a Gunung Mulu Nemzeti Parkban található, Sarawak tartományban, mely Malajziához tartozik. Borneó szigetének e szeglete páratlan természeti csodákat, különleges élővilágot, ritka fajokat tartogat az idelátogatók számára. A felszín alatt lélegzetelállító barlangok húzódnak, köztük a világ legnagyobb földalatti üregével (Sarawak-kamra), melyben megközelítőleg 47 jumbo jet repülőgépet lehetne elhelyezni, melyek egyenként is akkora fesztávval rendelkeznek, mint egy focipálya. De a nemzeti parkban találhatóak az érdekes Pinnacles képződmények is, melyeknek borotvaéles mészkőhegyei dárdaként emelkednek ki a környezetből.

Camp 5, Boreno, Malajzia

Camp 5, Borneó, Malajzia

A fejvadászok útja túrára minimum 3 nap javasolt, de ha a Gunung Api-hegység szirtjeit és barlangjait is szeretnénk felfedezni, akkor minimum 5 nappal kalkuláljunk (naná, hogy igen!). Először felhajózunk Kuala Berar településhez, majd innen átmegyünk a Camp 5-nek nevezett táborhelyre. Az „ötös táborhely” a Melinau-szakadék 610 m magas sziklaoszlopai közelében található tisztás, mely ideális kiindulópontja a térség több ajánlott túraútvonalának is. Ha csak eddig a pontig jöttünk volna el, és nem tovább, már akkor megérte volna eljönni Borneó szigetére!  Mint mindig, most is azt ajánlom, hogy a 12 km-es túraútvonalat mindenképp helyi, tapasztalt idegenvezető segítségével tedd meg, aki azon túl, hogy becsukott szemmel is kiismeri magát a környéken, még érdekes információkkal, sztorikkal is színezi a fejvadászok útját. A gyalogtúrához speciális kellékekre nincs szükség, viszont fontos, hogy kényelmes cipőt és vízálló ruházatot (amit nem sajnálunk), éjszakára meleg hálózsákot meg takarót csomagolj. Az útvonalat 16 év fölött bátran ajánljuk, mivel a legextrémebb esetekben is legfeljebb folyóban gázolunk, a dzsungel párás levegőjében és sűrű növényzetében haladunk, ezen felül speciális előkészületeket, felkészülést nem igényel a túra.

Turistára várva a Terikán-folyó partján

Turistára várva a Terikán-folyó partján

A Terikán-folyó partját elérve helyi segítőink csónakokkal visznek tovább minket, hogy az éjszakát egy jellegzetes, ún. „hosszúházban” töltsük el (iban nyelven: rumah panjai). Érdekes látványt nyújtanak ezek a méretes cölöpházak, melyeknek egyik oldala a családoké, míg másik részét rendszerint a közösség használja. Ez garantáltan emlékezetes élmény lesz, ki ne hagyjuk! Ha már a helyi őslakosok, iban népek földjén járunk, javasoljuk, hogy az iban kosztot mindenképp próbáljuk ki: a főként sáfránnyal, vadgyömbérrel, galangallal (gyömbérhez hasonló, citromos fűszer) ízesített húsokat, halat, rizst és zöldségeket is egy bambusztörzsben főzik, ennek köszönhetően egyedülálló ízvilágú ételeket kapunk. A túránk másnap Libang városában végződik.

A Szarvas-barlang Borneó szigetén

A Szarvas-barlang Borneó szigetén

A Gunung Mulu Nemzeti Park nem véletlenül van az első számú célpontok között a Borneó szigetére látogatók körében: a park területén 15-féle esőerdő található, melyek többek között 170 orchidea-, 11 pálma-, és 10 húsevő növényfajnak adnak otthont. A nemzeti park madárvilága legalább ennyire különleges és sokszínű: olyan ritka fajokkal találkozhatunk itt, mint a ráncos szarvcsőrű madár, pápaszemes gólya, valamint a fehérfarkú és tűzfácán. A park egyik további különlegessége a Szarvas-barlang, ahol naplementekor mintegy 3 millió (!) denevér özönlik ki a barlang száján, hogy éjszakai vadászatra induljon. A képen látszik is, mintha füst szállna ki a barlangból az ég felé, csodás…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s