Dia de los Muertos, Mexikó

Dia de los Muertos, Mexikó

Halottak napja, azaz a mexikó halloween

Jelmezek, cukorkák, virágok, buli, szórakozás, felvonulás, ijesztő figurák – nem, ezek nem a közelgő farsangi mulatság pillanatképei, ez a halottak napja ünnep Mexikóban.

Ünnepi dísz a halottak napján

Ünnepi dísz a halottak napján

Hiába, nem mindenhol ünneplik a nagyvilágban ugyanúgy ugyanazt az ünnepet, és ha valami, akkor a halottak napja aztán igazán eltér az általunk ismerttől. De hát pont ez az értelme az utazásnak, a felfedezésnek – ha mindenhol ugyanazzal találkoznánk, mint itthon, minek mozdulnánk ki, nem igaz? Az itthonival ellentétben, Mexikóban a halottak ünnepe tényleg ünnep, egy nagy fiesta, mely 3 napig tart (október 31 – november 02). Célja ugyanúgy a halottainkra való emlékezés, csak az eszközök másak, mondhatnám. Ilyenkor a családok kimennek a temetőbe, hogy otthonossá varázsolják a sírokat és környéküket, már ez önmagában elég furán hangzik, hogy pont a temetőt tegyük otthonossá… Persze Mexikóban eleve más az emberek kapcsolata a halállal, a természettel, ott sokkal inkább tekintik az élet részének a halált, mint a mi kultúránkban, így ott ez teljesen természetes. A Holtak napja, Dia de Los Muertos tulajdonképpen a halál elismerése, mint az emberi lét természetes része, egy kontinuum, mely a születéssel kezdődik, s a gyerekkoron át vezet a felnőttkorig, s abban teljesedik ki, hogy valaki értékes tagja legyen a közösségének, mely fontos szerepet tölt be arrafelé az emberek életében. Így válik a halál ezen a napon egyben a közösség részévé is, ezért van közös ünneplés mindenfelé az utcán, üzletekben, temetőkben és otthonokban, így kapcsolódik össze az élet és halál, egyén és közösség, élő és holt ezeken a különleges napokon. Az ünnepnek több ezer éves hagyománya van arrafelé, az egész latin-amerikai régióban; a leletek alapján egészen a pre-kolumbián időkig vezetik vissza megtartását (kb. 2.5001- 3.000 évvel ezelőttig), mellyel a halál és az újjászületés előtt tisztelegtek.

Így fest a temető a holtak napján

Így fest a temető a holtak napján

Mexikóban a legtöbb helyen az október 31 a gyerekek napja. A kicsik gyerekoltárokat készítenek, hogy megidézzék az angelitost, az elhunyt gyerekek lelkét, egy látogatás erejéig. November elseje a mindenszentek napja, amikor a felnőtt lelkek térnek vissza egy rövid látogatásra, míg november 2. a „mindenlelkek napja”, ilyenkor mennek ki a családok a temetőkbe feldíszíteni a hozzátartozók sírjait. Virágokkal aggatják tele az elhunyt sírhelyét, privát oltárokat építenek számukra, melyre elhozzák kedvenc ételeiket, italaikat, fényképeket és egyéb emléktárgyakat. A cél a lélek megidézése, hogy közvetlenül hallhassa a még élők hozzájuk intézett szavait, imáit. A humor is nagy szerepet játszik: felidézik a közös mókás történeteket, kedves anekdotákat, fontosabb eseményeket. A gyerekeknek egyébként többnyire játékokat visznek ki, míg a felnőttek egy üveg tequilát, pulque-t (tejszínű, alkoholos ital, melyet az agave növényből nyernek) vagy mezcalt kapnak. Egyes családok otthon is oltárokat emelnek hasonló „ellátmánnyal”, díszítéssel, és odavárják az elhunytak lelkét.

Jellegeztes halottak napi figurák Pueblában

Jellegeztes halottak napi figurák Pueblában

A háromnapos ünnep legnépszerűbb virága a marigold, ami a holtak virága, fontos szerepet kap a muertos, a holtak kenyere, ezenfelül mindenfelé cukorból készült koponyákat, csontokat találunk. Kartonpapír-díszítésekkel van tele minden, gyümölcsök, magvak mindenfelé, füstölők és tradicionális ételek, italok – szóval az egész tényleg egy nagy farsangi fiestára emlékeztet. S ha ez a furcsa atmoszféra még nem lenne elég, az emberek különleges maszkokat viselnek az utcákon, vagy különös, néha már-már ijesztő arcfestéssel igyekeznek még inkább megadni a módját az ünneplésnek. Azért valljuk be, elég fura tud lenni, amikor 4-5 ember szembejön Veled az utcán este (lásd legfelső kép az oldalon), mindegyik ugyanolyan öltözetben, gyertyával a kezében, fehérre-feketére meszelt arccal hirtelen Rád néz, majd továbbmegy…

Melyik volt a legkülönösebb fesztivál, amin részt vettél?                       

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s