Privát Beetle kabrió túra – Lisszabon

Egy kis ellátmány az útra

Egy kis ellátmány az útra

Képzeld el, hogy egy nagyon jó barátod Lisszabonban él, és úgy ismeri a várost, ahogy kevesen… Van neki egy “cool” kabrió Bogara –  befarol a hotel elé, bedudál, fut eléd mosolyogva, bepattantok és már száguldotok is a városban! WOW!

Bogár túra Lisszabon - a Staff

Bogár túra Lisszabon – a Staff

Annyira jó fej sofőr érkezik értünk, mintha régi ismerősünk lenne, és ez megadja az egész túra alaphangulatát. Rögtön jelzi, hogy a legtutibb helyekre fog elvinni, és megbeszéljük, hogy hova szeretnénk menni, mi érdekel elsősorban minket. Azt rögtön érezzük, hogy ez nem az a fajta túra lesz, amikor lépten-nyomon boltba és bazárba visznek minket, hogy költsük a pénzt, olyan helyekre, amelyek az idegenvezetőnek jók elsősorban.  Elmondja a “haver”, aki egyébként vicces csokornyakkendőt, nadrágtartót és kalapot visel, hogy ezek és azok vannak a programban, de arra megyünk, azt nézünk meg, ott maradunk többet, ami minket érdekel. Ezt már szeretem, ilyen egy profi városnéző (és bármilyen) program. 🙂 Ha nincs konkrét kérésed, mert nem nagyon készültél, akkor rá lehet hagyni bátran az idegenvezetőre a kalauzolást, csak mondd el neki, hogy ha mondjuk nem akarsz X db templomot látni, vagy nem érdekel a tengerpart vagy bármi más, vagy ha, mondjuk, mindenképp akarsz enni egy hamisítatlan helyi tengeri herkentyűt egy normális helyen(nagyon jó helyet ismer emberünk közvetlen a tengerparton, egy teljesen tömegmentes éttermet). Úgy ismeri a várost és környékét, mint a tenyerét, ahogy azt egy tősgyökeres lisszaboninak illik. 

Alfama negyed, Lisszabon

Alfama negyed, Lisszabon

A túrát érdemes Lisszabon városában kezdeni. Ja igen, azt nem mondtam, hogy az egész napos opcióban benne van Sintra is, Cabo da Roca -Európa legnyugatibb pontja, a Guicho beach és az Estoril & Cascais partszakasz is. 8-9 órába több kaland fér bele egy ilyen privát utazás során, mint egy átlagos egyhetes nyaralásba… 🙂   Az ember bevágódik a nyitott tetejű bogárba, és már száguldunk is Alfama  irányába,  mely Lisszabon legrégebbi negyede. A hangulatos részt “falu a városban” jelzővel is szokták illetni, annyira különleges atmoszférába csöppenünk: gyönyörű panoráma a környékre, középkori kis utcák, épületek, és a kastély – szenzációs! Ezt követi a Bairro Alto, ami a 16. század körül a munkásosztály negyede volt, manapság Lisszabon bohém városrésze, az éjszakai élet és a shopping kedvelői számára igazi Mekka. A Belém negyednek szintén megvan a maga sajátos hangulata, ez a város történelmi negyede számos emlékművel, és persze itt található a Belém-torony is, mely a város egyik legnevezetesebb ikonja.

Cabo da Roca látképe a Nagy Kékséggel

Cabo da Roca látképe a Nagy Kékséggel

Lisszabon után Sintra következik, ez a tündérmesébe illő város Európa nyugati csücskében. Miközben odafelé tartunk, megkóstolhatjuk az ellátmányt, amit kaptunk: helyi stílusú kis falatkákat, italt –  jól jön ez az ínyenc Világutazók számára! 🙂 Sintra nem véletlenül Portugália egyik legnépszerűbb látnivalója, még felsorolni is nehéz lenne mindazt a csodát, ami ott vár, így inkább bele sem kezdek; több napot is el lehetne itt tartalmasan tölteni. Következő állomásunk Cabo da Roca. Európában ennél a pontnál, szárazföldön, nyugatabbra nem tudunk menni. Én bárhol járok a nagyvilágban, ahol tenger/óceán van, csak leülök a Nagy Kékséggel szemközt és nem csinálok semmit – csak nézem a fantasztikusan kék víztömeget, és hagyom, hogy átjárja testem-lelkem a szél, az óceán illata, a föld szaga, hagyom, hogy mindez áramoljon rajtam keresztül… Szenzációs érzés, és akkor a festői panorámáról még nem is beszéltünk – itt aztán garantáltan készítünk jó pár képet! Sintra és Cascais tengerpartja mentén haladva ismét számos fotótémát találunk, majd a Sintra-val szomszédos tartományok mentén jutunk vissza végül Lisszabon városába. Barátunk, természetesen, a hotelig fuvaroz minket – ilyen szolgáltatásért bőven jár borravaló! 🙂

Neked melyik tenger/óceánpart tetszett a legjobban eddig azok közül, amelyeket valaha láttál?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s